Preskoči do glavnog sadržaja

Tikvice

Cucurbita pepo convar. giromontiina

Karakteristike

Tikvice (Cucurbita pepo convar. giromontiina) su jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice bundeva (Cucurbitaceae). Listovi su veliki, urezani i nazubljenih rubova. Plodovi su duguljasti, zelene ili žute boje. Tvori kompaktan grm, nema vitice i ne grana se po vrtu.

Latinsko ime roda Cucurbita potječe od riječi cucumis (krastavac) i orbis (krug), zbog okruglastog oblika ploda bundeve (Cucurbita pepo).[1] Na stranim jezicima nazivi su zucchini, courgette (eng.), Zucchini (njem.), courgette (fr.).

Uzgoj

Klima i stanište

Tikvice vole sunčane gredice, tlo bogato hranjivim tvarima i obilje vode. Vlaga je naročito potrebna u vrijeme donošenja plodova.

Njega, zaštita i gnojidba

Tikvice sijemo u travnju na zatvorenom te ih u svibnju, kad završe opasnosti od mrazeva, presađujemo na gredice u vrtu. Moguća je i direktna sjetva u svibnju. Mi ih sadimo u kućice, dakle iskopamo veliku rupu, promjera 1×1 m, stavimo obilje odstajalog stajskog gnojiva te presađujemo sadnice direktno u gnoj. Obično stavimo po dvije čak i četiri sadnice (svaka na jedan kraj kućice), premda budu guste jako dobro uspiju. Zatim oko sadnica stavimo zemlje i sloj malča (obično piljevinu). Daljnja njega sastoji se od redovitog obilnog zalijevanja.

Berba

Tikvice možemo brati dok su još male, svega 10ak cm, ili pustimo da dalje rastu. Sve ovisi što želimo, male tikvice obično dajemo djeci, srednje spremamo s ostalim povrćem, a ukoliko ostavimo da narastu veliki plodovi, bit će dosta većeg promjera od navedenih, imat će veće sjemenke, takve tikvice pogodne su za pohanje ili punjenje.
Naše iskustvo pokazalo je da je tikvice najbolje brati kad su srednje veličine, važno je da se berba odvija redovito da bi se poticalo stvaranje novih plodova.

Biološki savjeti i mješovite kulture

Tikvice se dobro slažu s visokim grahom, kukuruzom, špinatom, dragoljubom.

Upotreba

Plodove jedemo sirove, kuhane, pržene…Međutim, oni nisu jedini jestivi dio tog zdravog povrća, muške i ženske cvjetove također možemo koristiti za jelo.

Galerija fotografija

Pregled lokacija