Preskoči do glavnog sadržaja

Tankolisni lan

Linum tenuifolium

Karakteristike

Tankolisni lan (Linum tenuifolium L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice lana (Linaceae). Stabljika je uspravna, u donjem dijelu drvenasta, gola ili u donjem dijelu prekrivena kratkim dlakama, naraste 15-40 cm. Listovi su naizmjenični, jednostavni, sivozelenkasti, linearni, ušiljeni, goli, nemaju peteljku. Cvjetovi su dvospolni, veliki oko 2 cm, do 12 njih je skupljeno u metličaste cvatove. Građeni su od vjenčića čijih pet latica je svijetloljubičaste ili bijele boje, obrnuto su jajaste, veličine 1-1,5 cm, na vrhu imaju mali šiljak, crvenkastih žilica koje su u unutrašnjosti jače izražene. Čaška je građena od pet uskih lapova. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je okruglasti, goli tobolac koji sadrži svijetlosmeđe, glatke, izdužene sjemenke dužine oko 2 mm.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi te u jugozapadnoj Aziji. Raste na suhim tlima bogatim kalcijem, na kamenitim i travnatim obroncima od nizina do 1500 m nadmorske visine.

Etimologija

Naziv roda Linum potječe od grčke riječi linon. Ime vrste tenuifolium potječe od latinskih riječi tener (nježan, fin) i folium (list).[1] Na stranim jezicim nazivi su slim-leaved flax (eng.), Schmalblättriger Lein (njem.), lino montano, lino a foglie strette (tal.), lin à feuilles étroites, lin ligneux (fr.), drobnolistni lan (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija