Preskoči do glavnog sadržaja

Tamnocrvena kruščika

Epipactis atrorubens

Karakteristike

Tamnocrvena kruščika (Epipactis atrorubens (Hoffm.) Besser) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna ili malo povijena, okrugla, u gornjem dijelu mekano dlakava i crvenkasta, visoka do 50 cm. Podanak je kratak i valjkast. Listovi su veliki, dugi do 12 cm, široki 1-5 cm, jajoliki, uzdužnih i hrapavo dlakavih žila, naizmjenično smješteni na stabljici. Cvjetovi su dvospolni, mali, malo pognuti, upereni su svi u istu stranu, tamnocrvene boje, mirišu na vaniliju, skupljeni su po 10-50 u rahle duguljaste cvatove uzduž gornjeg dijela stabljike. Cvjetni omotač je otvoren, listovi su razmaknuti, ušiljeni. Medna usna je tamnoljubičasta, u osnovi ima dvije nabrane kvržice. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je duguljasto eliptična kapsula veličine oko 1 cm, sadrži sitne žućkastosmeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj i sjeverozapadnoj Aziji. Raste u svijetlim šumama, na šumskim čistinama, uz putove. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Naziv roda Epipactis grčkog je porijekla, bio je naziv kod Teofrasta naziv za biljku sličnu čemerikama (Veratrum). Ime vrste atrorubens ukazuje na tamnocrvene cvjetove,[2], složenica je latinskih riječi atro (tamni) i rubens (crven). Na stranim jezicima nazivi su dark-red helleborine, royal Helleborine (eng.), Braunrote Stendelwurz (njem.), épipactis pourpre noirâtre, épipactis rouge sombre (fr.), elleborina violacea, elleborine crestata (tal.), elleborina violacea (špa.), temnordeča močvirnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija