Preskoči do glavnog sadržaja

Širokolisna kruščika

Epipactis helleborine

Karakteristike

Širokolisna kruščika (Epipactis helleborine (L.) Crantz) je trajna zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna, blago vijugava, visoka do 80 cm. Podanak je puzajuć, kratak i valjkast. Listovi su spiralno naizmjenični, široko jajoliki, hrapavi, potporni listići u gornjem dijelu su mali. Cvjetovi su po 10-20 skupljeni u rahle cvatove u gornjem dijelu stabljike, svi su upereni u istu stranu i malo su pognuti. Listovi ocvijeća su zeleni kod vanjskih ili blijedoružičasti kod unutrašnjih, jajasti ili kopljasti, uglavnom goli, u početku zvonasto zbliženi, kasnije razmaknuti. Medna usna je blijedoljubičasta, pri dnu crvena, kraća od drugih listića, prednji dio joj je šiljast i na vrhu prema natrag svinut, ponekad ima dvije izbočine. Ostruga nedostaje. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kapsula koja sadrži veliki broj sitnih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe, Azije i u sjevernoj Africi, u sjevernoj i sjeveroistočnoj Sjevernoj Americi smatra udomaćenom. Raste u listopadnim šumama, na sjenovitim staništima, na zemljištima umjereno bogatim dušikom i blago kiselkaste reakcije. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Naziv roda Epipactis grčkog je porijekla, bio je naziv kod Teofrasta naziv za biljku sličnu čemerikama (Veratrum).[2]  Ime vrste potječe od grčkih riječi helo (ubiti) i bora (hrana, jelo), zbog otrovnosti biljke i sličnosti listova sa bijelom čemerikom (HelleborusVeratrum alba)[3] Na stranim jezicima nazivi su broad-leaved helleborine (eng.), Breitblättrige Stendelwurz, Breitblättrige Sumpfwurz, Breitblättrige Sitter (njem.), épipactis à larges feuilles (fr.), elleborina comune (tal.), heleborina de hojas anchas (špa.), heleborinha (port.), širokolistna močvirnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija