Sušenje hrane
Dehidriranje voća
Hranu koju nećemo potrošiti svježu pametno je sačuvat za zimnicu. Ljeti je pametno iskoristiti sunce ali voće koje dozrijeva kasno možemo sušiti i uz pomoć dehidratora. Dehidrator je stroj koji omogućuje grijanje hrane niskom temperaturom kako bi namirnice što više sačuvale svoja nutritivna svojstva.
Potrebno je odabrati svježe i zdravo voće, oprati/oguliti, te narezati na manje dijelove. Komadići mogu biti i relativno gusto posloženi jer kako se suše tako im se smanjuje obujam i sve više prostora se oslobađa između.
Ovdje ćemo javljati dojmove naših istraživanja.
Sušenje jabuka
Jabuke se ogule, očiste i narežu na manje komade. Mogu se narezati da komadići budu uski ali ne škodi ako ima i debeljuškastih. Rezultat je zdravi čips od jabuka s blagim okusom gumenaste teksture.
Vrijeme dehidriranja: 14 sati na 40° C