Preskoči do glavnog sadržaja

Stoklasa

Hordeum murinum

Karakteristike

Stoklasa (Hordeum murinum L.) je jednogodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljike su uspravne, glatke, razgranate u osnovi, busenasta rasta, visoke do 40 cm. Listovi su izduženi, ravni i glatki, svijetlozelene boje, slabo dlakavi, hrapavi i ušiljenog vrha. Rukavci su u donjem dijelu dlakavi, u gornjem glatki. Klasovi su uspravni, dugi do 10 cm. Klasići su po tri skupljeni zajedno. Središnji klasić je dvospolan i plodan, postrana dva su muška i sterilna. Cvate od svibnja do kolovoza. Biljka proizvede oko 150 pšena.[1]

Stanište

Rasprostranjen je na području Europe, većem dijelu Azije, u sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Raste svugdje oko nas, oko kuća, na suhim livadama, uz puteve i ceste, na oranicama i u vrtovima.

Ne vole ju ljudi koji imaju kućne ljubimce jer psima i drugim životinjicama klasovi znaju se zabosti u dijelove tijela, u uho, kožu između prstiju, oči te izazvati upale i druge probleme. Pelud stoklase uzrokuje alergije.

Etimologija

Ime roda Hordeum ukazuje na grubih klasova, potječe od latinske riječi horrere (biti grub). Ime vrste murinum znači mišji.[2] Na stranim jezicima poznata je kao wall barley, false barley (eng.), Mäuse-Gerste (njem.), orge des rats (fr.), orzo murino (tal.), cebadilla ratonera, zaragüelle (špa.), mišji ječmen (slo.), popino prase (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija