Preskoči do glavnog sadržaja

Smrdljiva čestika

Thlaspi alliaceum

Karakteristike

Smrdljiva čestika (Thlaspi alliaceum L.) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili slabo razgranata, gola, u osnovi crvenkasta i dlakava, visoka 20-60 cm. Listovi su duguljasti, dugi 5-35 mm, široki 5-20 mm, rijetko nazubljeni, sjedeći. Cvjetovi su mali, promjera 2-3 mm, bijeli, nalaze se na dužoj peteljci, skupljeni su u rahle grozdaste cvatove. Cvate od trvanja do lipnja. Plod sadrži 3-4 sjemenke u svakom odjeljku.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, u zapadnoj Africi, unešena je u Sjevernu Ameriku. Raste na umjereno svježem tlu, na neobrađenim zemljištima.

Etimologija

Latinsko ime roda Thlaspi potječe od grčke riječi thlao (gnječim), naziv je koristio Hipokrat za biljku čije se sjemeno gnječilo i koristilo kao gorušica. Na stranim jezicima nazivi su roadside penny-cress (eng.), Lauch-Hellerkraut, Lauch-Täschelkraut (njem.), tabouret à odeur d’ail, tabouret alliacé (fr.), erba-storna agliacea, tlaspi agliaceo (tal.), česnati mošnjak (slo.).

Galerija fotografija