Preskoči do glavnog sadržaja

Smeđi pjegavac

Hamearis lucina

Karakteristike

Smeđi pjegavac (Hamearis lucina L.) je leptir iz porodice pirgavaca (Riodinidae). Gornja strana krila je tamnosmeđa, prekrivena narančastim ili svijetlosmeđim mrljama. Stražnja krila su pretežno tamnosmeđa ali i ona imaju isto takve mrlje. Donja strana krila je tamnosmeđa, ima dva nepravilna niza bijelih mrlja. Rese su im u nizu bjelkaste i crne.

Ženka polaže u manjim skupinama po 2-5 jajašca na donju stranu biljaka hraniteljica. Jajašca su svijetložuta, okruglasta, plosnata, glatka. Gusjenice se izlegnu nakon dva tjedna, prodržljivo se hrane listovima jaglaca (P. vulgaris, P. veris). Gusjenica je smeđa, prekrivena dlačicama, duga 2 cm. Kukuljica je svijetlosmeđa, crnih točkica, prekrivena tankim dlačicama, u tom stadiju prezimljuje i može se naći i cijele godine.

Leti ovisno o području od ožujka do rujna u jednoj ili dvije generacije. Jedina je vrsta u cijeloj porodici u Europi.

Stanište

Rasprostranjen je u središnjoj i južnoj Europi, te u zapadnoj Aziji, do 1600 m nadmorske visine. Nalazi se na cvjetnim livadama, u grmlju i šikari, na rubovima šuma. Kod nas je češći u kontinentalnom dijelu.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su duke of Burgundy (eng.), Schlüsselblumen-Würfelfalter (njem.), lucine (fr.), rjavi šekavček (slo.), pegavac (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija