Šljivovača Entoloma clypeatum

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Entoloma clypeatum
Sinonimi:
Agaricus clypeatus L., Rhodophyllus clypeatus (L.) Quél.

Karakteristike

Šljivovača ili šljivarka (Entoloma clypeatum (L.) P. Kumm.) je jestiva gljiva iz porodice Entolomataceae. Klobuk je sivkast ili smeđast, u početku zvonolik, kasnije se ispravi, postane raširen ali ima ispupčenje u sredini, mesnat je, gladak, sa svilenkastim sjajem, po suhom vremenu ispuca, kasnije valovitog i rascijepanog ruba, širok 5-10 cm. Listići su u početku bijeli, kasnije ružičasti, rijetki su, široki, često rašljasti, nepravilno nazubljene oštrice, prirasli uz stručak ili po stručku spušteni. Stručak je bijel ili malo crvenkast kada spore dozre te padnu po njemu, valjkast, povijen, gladak, u početku je pun, kasnije postane šupalj, visok 5-10 cm, širok 10-15 mm. Meso je bijelo ili smećkasto, vlaknasto, ugodnog slatkastog okusa, mirisa na svježe brašno. Spore su okruglastouglate, otisak im je crven.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Americi, raste na travnatim površinama u voćnjacima, ispod šljive, jabuke, kruške i sl., u živicama (vatreni grm, glog…). Česta je vrsta, možemo je naći kako raste pojedinačno ili u većim skupinama u proljeće, nekad je nema, nekad rodi u izobilju.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su shield pinkgill (eng.), Schild-Rötling, Festfleischige Frühlings-Rötling (njem.), entolome en bouclier, mousseron des haies (fr.), rodófilo en escudo, macica (špa.), užitna rdečelistka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, cijenjena i ukusna.

Galerija fotografija

Podijeli