Preskoči do glavnog sadržaja

Šljivin prelac

Orgyia antiqua

Karakteristike

Šljivin prelac ili trnuzin prelac (Orgyia antiqua L.) je noćni leptir iz porodice prelca gubara (Lymantriidae). Krila su mu crvenosmeđa, s tankim tamnosmeđim poprečnim prugama. Na unutrašnjem kutu prednjih krila nalazi se jedna žutobijela, okruglasta pjega. Ticala su jako perasta. Krila im imaju raspon od 14-16 mm. Ženka se razlikuje, ona je sivosmeđa i zdepasta, cijela prekrivena dlakama, krila su joj neznatna, zakržljala su te stoga ne leti.

Ženka polaže jaja tijekom svog životnog ciklusa te ona ostaju u fazi jajašca i tijekom zimskih mjeseci. Gusjenica je šarena, prekrivena čekinjastim dlakama, duga 3 cm. Hrani se listovima listopadnog i crnogoričnih stabala. Često se presvlači, od lipnja do listopada, ponekad je to 4-5 prije nego što se zakukulji.

Stanište

Rasprostranjen je leptir širom Europe i Azije. Živi u listopadnim i crnogoričnim šumama te se često sreće na trnini (Prunus spinosa) i drugim voćkama. Leti danju u šumama, na rubovima šuma i u vegetaciji grmova, nalazimo ga i u vrtovima sve do brdskih područja do oko 1200 metara nadmorske visine.

Šljivin prelac prolazi kroz dvije generacije koje lete od lipnja do listopada.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su rusty tussock moth, vapourer (eng.), Schlehen-Bürstenspinner, Schlehenspinner, Kleine Bürstenspinner (njem.), étoilée (fr.), bombice antico, orgia (tal.), evropski čudak (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija