Preskoči do glavnog sadržaja

Sitna hrskavica

Paronychia kapela

Karakteristike

Sitna hrskavica, šuškavica ili srebrnica (Paronychia kapela (Hacq.) A. Kerner) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Gusto je busenastog rasta, stabljike su prilegle na tlu, narastu do 10 cm visine. Listovi su nasuprotni, eliptično ovalni, plavkastozeleni, dugi oko 4 cm, na licu goli, rubovi su kratko trepavičasti. Cvjetovi su dvospolni, veliki 8-15 mm, gusto međusobno skupljeni. Čaška im je građena od 5 lapova, vjenčić čine 5 neprimjetnih, eliptičnih latica koje su kraće od čaške i prekrivene su četinama. Pricvjetni listovi su okruglasti i gotovo prozirni, snažno dolaze do izražaja. Prašnici su žuti, ima ih pet. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je ahenij.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi. Raste na sunčanim staništima, na stijenama i kamenu planinskih područja. Otporna je na sušu.

Etimologija

Naziv roda Paronychia potječe od grčkih riječi para (pored) i onyx (nokat) zbog oblika pricvjetnih listova. Ime vrste kapela potječe od planinskog lanca Velike Kapele u istočnom dijelu Gorskog Kotara.[1] Naš naziv hrskavica dobila je zbog bjelkasto prozirnih pricvjetnih listova. Na stranim jezicima nazivi su silver nailwort (eng.), paronichia della Kapela (tal.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija