Preskoči do glavnog sadržaja

Singonij

Synogonium podophyllum

Karakteristike

Singonij (Synogonium podophyllum Schott) je trajna zimzelena biljka iz porodice kozlaca (Araceae). Stabljika je drvenasta, duga, penje se ili puže, u svom izvornom staništu može narasti preko 10 m dužine. Listovi su naizmjenični, kopljasti, dugi do 30 cm, zeleni, sjajni i glatki, imaju duge peteljke. Cvijet je karakterističan za kozlace, okružen većim pricvjetnim listova.

Stanište

Potječe iz dijelova srednje Amerike i tropske Južne Amerike, široko je rasprostranjen u svijetu kao ukrasna biljka. Postoji velik broj kultivara koji se razlikuju prema obojenosti listova. Biljkama odgovara svijetlo mjesto, premda zaštićeno od jake i direktne sunčeve svjetlosti, traži toplu temperaturu ne nižu od 16°C uključujući i preko zime te visoku vlagu. Mi je držimo u kupaonici na sjenovitom mjestu u ukrasnoj vazi punoj vode. Cijela briga svodi se na povremeno nadopunjavanje vode i odstranjivanje starih osuših listova. Razmnožavanje je jednostavno reznicama koje se stave u vodi dok korijenje ne puste.

Svi dijelovi biljke su otrovni.

Etimologija

Latinski naziv roda Synogonium potječe od grčkih riječi syn (zajedno) i gone (maternica). Ime vrste podophyllum složenica je grčkih riječi pous, podo (stopalo) i phyllon (list). Na stranim jezicima nazivi su goosefoot plant, arrowhead, nephthytis (eng.), syngonium (fr., tal.), trilistni singonij (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija