Preskoči do glavnog sadržaja

Shiso

Perilla frutescens

Karakteristike

Shiso ili crna kopriva (Perilla frutescens (L.) Britton) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je razgranata, naraste do 150 cm visine. Listovi su nasuprotni, jednostavni, ovalni, dugi do 12 cm i široki do 10 cm, nazubljenog su ruba, nalaze se na dršci dugoj 2-7 cm. Stabljike i listovi prekrivene su dlačicama koji joj i daju miris i okus. Cvjetovi su dvospolni, mali, stvaraju se na stapkama dugima i do 20 cm. Vjenčić je bijeli, građen od dvije gornje i tri donje usne. Cvate od lipnja do kolovoza. Sjeme ima izražen miris.

Uzgoj

Rasprostranjen je u istočnoj i južnoj Aziji (Kina, Japan, Koreja, Indija). Sije se u svibnju direktno na tlo u omjeru 3 kg/ha. Tlo treba biti sunčano, dobro drenirano i plodno. Biljci je potrebno omogućiti dovoljno vlage, pogotovo u fazi klijanja i cvjetanja. Sjeme dobro klije a klijavost zadržava tek oko godinu dana. Bolesti i štetočine nismo primijetili a biljkama je vrlo odgovaralo kišno razdoblje kada su u kratko vrijeme postigli pozamašan rast. Listovi se sakupljaju kako se stvaraju lipnja do rujna.

Etimologija

Naziv shiso japanska je riječ (shi so) koja je izvedena od kineskog naziva zi su (zi – ljubičast, su – ukazuje na oporavak nakon bolesti), na engleskom jeziku poznata je i kao kineski bosiljak.

Upotreba

Jestivi su listovi, koriste se kao začin, blagog su aromatičnog okusa i mogu se koristiti kao salata. Duga je njihova tradicijska upotreba u istočnoj Aziji, u Kini se koristio za neutraliziranje otrova u kuhanju morske hrane. U medicini se koristi list, stabljika i sjeme. Dekokt se pio kod prehlade, kašlja i loše probave, koristi se za jačanje imunološkog sustava te se time tretiraju alergije. Ljubičasti shiso koristi se u kiseljenju šljiva (umeboshi).

Sjeme je slično lanenom ulju, bogato je omega 3 masnim kiselinama. Može također zamijeniti laneno ulje u slikarskim bojama koje se trebaju brže osušiti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija