Preskoči do glavnog sadržaja

Sezam

Sesamum indicum

Karakteristike

Sezam (Sesamum indicum L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Pedaliaceae. Stabljika je uspravna, dlakava ili gola, naraste do 2 metra visine. Korijen je vretenast, dug do 1 metar. Listovi na donjem dijelu stabljike su ovalni i nasuprotni, a ostali uži, duguljasti i izmjenični. Cvjetovi su dvospolni, zvonoliki, rastu pojedinačno ili su po 2-4 skupljeni u pazušcima gornjih listova. Ocvijeće je dvostruko, građeno od čaške i vjenčića. Čašku čini pet usko lancetastih zelenih lapova, vjenčić je građen od pet bijelih latica. Plodnica tučka je nadrasla, nosi mnogo sjemenih zametaka. Cvate u srpnju. Plod je izduženi, uspravan tobolac dug 2-4 cm koji sadrži gomilu malih, ovalnih, spljoštenih sjemenke žućkaste ili crne boje ovisno o sorti.

Sezam se uzgajao na Bliskom Istoku prije 3000 godina. Danas se uzgaja posvuda u svijetu, ali najviše u Aziji. Razmnožava se sjemenom.

Na stranim jezicima nazivi su sesame (eng.), Sesam (njem.), sésame (fr.), sesamo (tal.), sésamo, ajonjolí (špa.), gergelim, sésamo (port.), sezam (slo.).

Uzgoj

Svi znaju za sezam, ali nitko ga se ne sjeti probati posijati u vrt. Mi smo pokušali sijati ove godine. Sjeme je lako proklijalo no bio je posađen relativno kasno u lipnju. Dobro je napredovao ali se nažalost nakon poplave osušio. Druge godine pokušali smo ponovno ranijom sjetvom početkom svibnja, međutim ni tada nam biljke nisu uspjele dozriti da bi dale sjeme. Dolaskom hladnih jesenskih dana i pojavom mraza biljke su se naprosto osušile.

Upotreba

Sjemenke su jestive. Odličan su izvor kalcija te se preporučaju konzumirati kod osteoporoze. Jedu se sirove, često kao dio mješavina za kruh, peciva i kolača.

Svijetlo ulje sezama koje se dobiva hladnim prešanjem osim što je jestivo odlična je podloga kao ulje za masažu. Smatra se vrlo stabilnih uljem čime je pogodno za spravljanje macerata raznih ljekovitih biljaka. Također postoji i tamno ulje sezama što je ulje dobiveno hladnim prešanjem prženih sjemenki.

Galerija fotografija

Pregled lokacija