Preskoči do glavnog sadržaja

Šahovnica

Melanargia galathea

Karakteristike

Šahovnica ili pjegavac (Melanargia galathea L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su bijela ili žućkastobijela, prekrivena tamnosmeđim do crnim mrljama poput šahovske ploče. Donja strana stražnjih krila je zelenkasta ili sivih pjega, na rubovima krila su male okrugle pjege nalik na oka. Ženka je sličnog izgleda kao i mužjak jedino nešto veća. Raspon krila im je 4,5-5 cm.

Razvoj leptira

Ženka jajašca za razliku od drugih leptira ne polaže direktno na biljke već ih razbacuje kada leti livadama. Jajašca su bjelkasta, glatka, okruglasta i malo spljoštena. Gusjenica je žućkastozelena, na leđima i na stranama ima uzdužne bijele pruge, prekrivena kratkim dlakama, glava je sivosmeđa. Duga je oko 2,5- 3 cm, sužena na kraju. Aktivna je samo noću, hrani se raznim travama kao npr. uspravnom stoklasom (Bromus erectus), livadnom mačicom (Phleum pratense), crvenom vlasuljom (Festuca rubra), modrom beskoljenkom (Molinia caerulea), običnom vlasnjačom (Poa trivialis) i jednogodišnjom vlasnjačom (Poa annua). Prezimljuje kao gusjenica. Kukuljica je žućkastosiva, crnih bočnih točka, slobodno leži na tlu.

Leti od svibnja do rujna u jednoj generaciji. Hrani se nektarom i biljnim sokovima.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, u dijelovima zapadne Azije i u sjevernoj Africi. Česta je vrsta kod nas, staništa su mu šumske čistine, rubovi šuma, livade.

Etimologija

Naziv šahovnica dobio je prema crno bijelim krilima koji podsjećaju na šahovsku ploču. Na stranim jezicima nazivi su marbled white (eng.), Schachbrett (njem.), demi-deuil, échiquier, arge galathée (fr.), medioluto norteña (špa.), travniški lisar, navadni lisar (slo.), šahovničar (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija