Preskoči do glavnog sadržaja

Ruselija

Russelia equisetiformis

Karakteristike

Ruselija (Russelia equisetiformis Schlecht. & Cham.) je trajna zimzelena biljka iz porodice trputca (Plantaginaceae). Stabljike su razgranate, zelene, uspravne i u luku povijene. Narastu do 150 cm visine i širine. Listovi su jednostavni, sićušni, ovalni i zeleni. Cvjetovi su jarko crveni, duguljasto trubasti, viseći, dugi oko 2,5 cm, stvaraju se na vrhovima. Cvate od kasnog proljeća do prvih mrazeva. Plodovi su jajolike kapsule.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Latinskoj Americi (Meksiko, Gvatemala), kod nas se uzgaja se kao ukrasna biljka. Razmnožavanje se vrši poluzrelim reznicama ili dijeljenjem. Biljkama odgovara stanište punog sunca radi dobre cvatnje, dobro drenirana i hranjiva zemlja. Zalijeva se obilno ali voda se mora ocijediti, a prije idućeg zalijevanje dobro je ostaviti da se zemlja malo osuši. Ukoliko se voda zadržava može doći do truljenja korijena. Brzog su rasta. Zbog povijenih izboja može ih se uzgajati u visećim košarama. Prihranjuje se najviše u fazi aktivnog rasta ljeti.

Etimologija

Latinski naziv roda Russelia dan je u čast škotskom prirodoslovcu Alexanderu Russellu (1715. – 1768.). Ime vrste equisetiformis ukazuje na sličnost listova s listovima preslica (Equisetum). Na stranim jezicima nazivi su fountainbush, firecracker plant, coral plant, coral fountain, coralblow, fountain plant (eng.), Russelie (njem.), plante corail (koraljna biljka, fr.), lágrimas de Cupido, lágrimas de amor (Kupidove suze, suze ljubavi, špa.)ruselija (slo.).

Galerija fotografija