Preskoči do glavnog sadržaja

Rosopas

Chelidonium majus

Karakteristike

Rosopas (Chelidonium majus L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice makova (Papaveraceae). Stabljika je uspravna, razgranata i naraste do 60 cm visine. Prekrivena je finim dlačicama te stvara karakteristične neparno peraste listove. Korijen mu je jak i žilav. Donji listovi nalaze se na peteljkama, gornji su sjedeći.  Cvjetovi su skupljeni u štitastim cvatovima, s vjenčićem od 4 žute latice i puno prašnika. Cvjeta od travnja do kraja ljeta. Plod je mahuna dugačka 5 cm koja sadrži mnogo sjemenki. Sjemenke sakupljaju mravi zbog hranjivih sastojaka u vršnom dijelu kojim se hrane i tako ih rasprostranjuju. Cijela biljka kada izlučuje jarko narančasti mliječni sok kada se zareže.

Stanište

U prirodi je široko rasprostranjen na području većeg dijela Europe i zapadne Azije, nalazimo ga na livadama, uz puteve a i u vrtu i drugim obradivim površinama je čest korov.

Etimologija

Latinski naziv roda Chelidonium potječe od grčke riječi chelidon (lastavica), jer rosopas počinje cvjetati dolaskom  lastavica i ocvate s njihovim odlaskom.[1] Ime vrste majus komparativ je pridjeva magnus (velik) za srednji rod. Na stranim jezicima nazivi su greater celandine, tetterwort, nipplewort, swallowwort (eng.), Schöllkraut (njem.), grande chélidoine, grande éclaire, herbe aux boucs, herbe de l’hirondelle (fr.), celidonia, erba da porri, cenerognola (tal.), celidonia mayor, hierba golondrinera (špa.), quelidónia-maior (port.), krvavi mlečnik (slo.), rusa (sr.).

Upotreba

Ljekovitost rosopasa se najviše pokazuje kod liječenja bradavica na koži. Biljka se zareže te se svježim sokom, koji se na zraku brzo ugusti bradavica premazuje dva puta dnevno. U dodiru s kožom kod osjetljivih ljudi može izazvati alergijske reakcije.

Iako široko korištena u narodnom travarstvu danas se njezina oralna konzumacija ne preporučuje zbog toksičnih alkaloida. Uzrokuje mučninu, povraćanje, proljev i krvavu mokraću a u težim slučajevima osoba može pasti u komu i smrt nastupi zbog klijenuti disanja.[2]

Rosopas pokazuje insekticidna svojstva protiv grinja i crvenog pauka.[3]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
korijen
Travanj
IV
korijen
Svibanj
V
nadzemni dio biljke
Lipanj
VI
nadzemni dio biljke
Srpanj
VII
nadzemni dio biljke
Kolovoz
VIII
nadzemni dio biljke
Rujan
IX
korijen
Listopad
X
korijen
Studeni
XI
korijen
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija