Preskoči do glavnog sadržaja

Ribarica

Natrix tessellata

Karakteristike

Ribarica ili kockasta vodenjača (Natrix tessellata Laurenti) je neotrovna zmija iz porodice guževa (Colubridae). Tijelo je vitko, bočno malo spljošteno. Ženke su veće od mužjaka, duge do 130 cm dok mužjaci rijetko prelaze 80 cm dužinu. Boja gornje strane varira između različitih tonova sive, smeđe i maslinaste, te može izgledati vrlo svijetla do vrlo tamna. Trbušna strana je bijela do žuta s uzorkom crnih, kvadratnih linija. Glava je uska i oštra, na tjemenu može imati tamni uzorak u obliku V. Oči imaju okrugle zjenice i žuti obrub zjenice, vanjski dio očiju je smeđi do crni. Jezik završava u dva uska i izdužena vrha. Mlade zmije imaju svjetliju osnovnu boju.

Stanište

Rasprostranjena je u središnjoj, južnoj i jugoistočnoj Europi te u zapadnoj i srednjoj Aziji. Ima je u cijeloj Hrvatskoj, do 800 m nadmorske visine, može se pronaći i na nekim otocima.

Staništa su joj vodena mjesta, slatke rijeke, jezera, ribnjake i močvare, gdje ima vegetacije uz obalu. Nalazi se ponekad i do 2200 metara nadmorske visine. Na otocima je kod nas ima jedino na otoku Cresu.

Vješta je plivačica u vodi i na površini, provodi puno vremena u vodi gdje pronalazi svoj plijen, povremeno izađe van vode kako bi udahnula ali u vodi se može zadržavati i do 2 sata. Aktivna je većinom danju iako za vrijeme vrućih ljetnih sati lovi i noću. Hrani se većinom ribama, rjeđe vodozemcima poput žaba, koje guta još žive. Na kopno ide kako bi probavila hranu, radi parenja te hibernacije. Hibernira od studenog do ožujka kada se skriva ispod kamenja i u rupama u zemlji.

Kada se osjeća ugroženom, rijetko grize, nije agresivna, uglavnom bježi, pretvara se da je mrtva i otpušta neugodan miris kako bi odvratila predatore.

Kao i sve zmije, zaštićena je vrsta u Hrvatskoj.

Razmnožavanje

Pari se od svibnja do lipnja u gomili kada je više ženki i mužjaka izmiješano međusobno. Ženka liježe oko 8-40 jajašca koja su velika 3-4,5 cm, polaže ih na zemlji ili između kamenja, pored trule vegetacije i komposta. Mladi se izlegnu nakon 8-10 tjedana, dugi su 15-25 cm i odmah su neovisni dok spolnu zrelost ostvare nakon 3 godine.

Etimologija

Naziv roda Natrix je latinski naziv za vodene zmije. Ime vrste tessellata potječe od latinske riječi tessella (mozaik) prema šahovskom uzorku na njezinom tijelu. Na stranim jezicima nazivi su dice snake (eng.), Würfelnatter (njem.), couleuvre tessellée (fr.), biscia tassellata (tal.), kobranka (slo), rečna zmija (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija