Bjelouška Natrix natrix

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Squamata
Podred:
Serpentes
Porodica:
Vrsta:
Natrix natrix
Sinonimi:
Coluber natrix L., Natrix vulgaris Laurenti

Karakteristike

Bjelouška (Natrix natrix L.) je vrsta neotrovne zmije iz porodice guževa (Colubridae). Raspoznaje se po karakterističnim polumjesečnim pjegama na stražnjem dijelu glave, koje su kod ženke bijele, a kod mužjaka žute boje. Tijelo im može biti dugačko i do 2 metra, varijabilne je boje. Teže oko 240 grama, s tim da su ženke veće od mužjaka. Oči su im velike i okruglih, tamnih zjenica.

U vodi odlično plivaju i rone, aktivne su danju kada se hrane ribama, žabama, malim sisavcima, malim pticama. Nakon što se nahrane ne miču se već se sunčaju na suncu kako bi uz pomoć tople temperature lakše probavile hranu.

Tijekom zime spavaju zimski san, a kada se probude odbacuju kožu i traže partnera za parenje. Pare se u travnju i svibnju a ženka u srpnju ili kolovozu liježe 20-40 bijelih jajašca koja odlaže u pukotinama, na pijesku, ili na trulom lišću. Jaja traže toplu temperaturu i visoku vlagu, mlade zmije izliježu se 9-10 tjedana. Kada se izlegnu velike su oko 18 cm i posve su samostalne.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe izuzev krajnjeg sjevera, u središnjoj Aziji sve do Kine i na samom vrhu sjeverne Afrike. Živi blizu vodenih površina, uz rijeke, potoke, jezera. Najčešća je zmija kod nas, ima je i na mnogim otocima.

Neagresivna je zmija no ako se osjeti ugroženom da bi odbila predatora glasno sikće, ispušta neugodan miris iz analnih žlijezda ili se pravi mrtvom. Vrlo rijetko grize.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su grass snake, ringed snake, water snake (eng.), Ringelnatter (njem.), couleuvre à collier (fr.), biscia dal collare, natrice dal collare (tal.), culebra de collar (špa.), cobra-de-água-de-colar (port.), belouška (slo., sr.).

Galerija fotografija

Podijeli