Razorna čehavka Hemipholiota populnea

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Hemipholiota populnea
Sinonimi:
Agaricus populneus Pers., Agaricus destruens Brond., Pholiota destruens (Brond.) Gillet, Dryophila destruens (Brond.) Quél., Pholiota comosa (Fr.) Quél.

Karakteristike

Razorna čehavka (Hemipholiota populnea (Pers. : Fr.) Bon) je nejestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je bjelkast, žućkast do smećkast, u početku polukuglast, kasnije otvoren i malo tupo ispupčen, mesnat, prekriven je bijelim, debelim, uglastim, mesnatim ljuskama nepravilnog oblika koje kasnije postanu smeđe, na rubu je jako ljuskav, s vremenom sve manje, širok je 5-20 cm. Listići su u početku bjelkasti, kasnije postanu smeđi s bijelom oštricom, gusti su, debeli, široki, nejednaki, prirasli za stručak. Stručak je u početku bijel, kasnije postane smeđ, kratak je i debeo, pun, tvrd, zakrivljen, uzdužno vlaknast, u donjem dijelu jače zadebljan, visok 3-9 cm, debeo 15-30 mm. Ima glatki vjenčić koji je dlakav i rascijepanog ruba. Meso klobuka je bijelo, stručka je žućkasto, tvrdo, karakterističn neugodnog mirisa, prvo slatkastog, kasnije gorkog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je tamnosmeđa.

Stanište

Raste pojedinačno ili u manjim skupinama po 2-3 primjera krajem ljeta i u jesen, na panjevima, odumrlim i živim stablima topole. Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su Pappel-Schüppling (njem.), pholiote destructrice (fr.), topolov luskinovec (slo.).

Upotreba

Nije otrovna ali nije jestiva zbog gorkog okusa.

Galerija fotografija

Podijeli