Žilava ljuskavica Pholiota lenta

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Pholiota lenta
Sinonimi:
Agaricus lentus Pers., Flammula lenta (Pers.) P. Kumm., Dryophila lenta (Pers.) Quél., Pholiotina lenta (Pers.) Singer, Hebeloma glutinosum (Lindgr.) Sacc.

Karakteristike

Žilava ljuskavica (Pholiota lenta (Pers.: Fr.) Singer) je nejestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je bjelkast, u sredini je smećkast oker, u početku ispupčen, kasnije otvoren, mesnat i tvrd, gladak, po kiši jako mazav i ljepljiv, širok 4-7 cm. Listići su bijeli, kasnije ilovasti, gusti, nejednako dugi, prirasli za stručak ili se spuštaju po sturčku. Stručak je bijel, u donjem dijelu smećkast, uvijen i malo zadebljan, valjkast, pun, ispod vjenčića je prekriven bijelim ljuskicama koje se slabo vide po kišnom vremenu, visok 5-8 cm, debeo 7-10 mm. Meso je bijelo, debelo, u donjem dijelu stručka smeđe, žilavo, bez izraženog mirisa. Spore su ovalne, glatke, na vrhu ušiljene, otrusina je oker.

Stanište

Raste u skupinama krajem ljeta i u jesen. Staništa su listopadne i crnogorične šume gdje raste na otpalim listovima i ostacima drva. Rasprostranjena je u Europi i istočnoj Sjevernoj Americi.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su Tonweiße Schüppling, Tonfalber Schüppling, Tonblasser Schüppling (njem.), pholiote glutineuse (fr.), bledi luskinar (slo.).

Upotreba

Nejestiva je gljiva.

Galerija fotografija

Podijeli