Preskoči do glavnog sadržaja

Raž

Secale cereale

Karakteristike

Raž (Secale cereale L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Korijenje je razgranato, dobro razvijeno i čupavo, dužine do 2 metra. Vlat je uspravna, člankovita, visoka preko 2 metra. Listovi su naizmjenični, rukavcima obuhvaćaju vlat a vidljiv je kratki jezičak, plojke su lancetaste, duge oko 15 cm. Cvjetovi su skupljeni u klasove koji sadrže 30-40 klasića. U cvijetu ima tri prašnika i po jedan tučak koji je građen od nadrasle plodnice i jednog sjemenog zametka. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je pšeno dugo oko 1 cm.

Razmnožava se sjemenom koje se sije u rujnu i listopadu a žanje se u proljeće. Raž može zaraziti ražena glavica (Claviceps purpurea), gljivični parazit koji je nepoželjan zbog opasnih alkaloida.

Etimologija

Naziv roda Secale potječe iz latinskog jezika, moguće od secale (kosa, dlaka) a odnosilo se na neko žito. Ime vrste cereale također je latinski te znači žitarica. Na stranim jezicima nazivi su rye (eng.), Roggen (njem.), seigle (fr.), segale (tal.), centeno (špa.), (slo.).

Upotreba

Uzgaja se primarno kao žitarica radi proizvodnje brašna. Slama se koristi za izradu pletenih predmeta, korisna je u vrtu kao malč za zadržavanje vlage oko kultiviranih biljaka te radi zastiranje korova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija