Preskoči do glavnog sadržaja

Puzava kositernica

Ephedra campylopoda

Karakteristike

Puzava ili krhka kositernica (Ephedra campylopoda C. A. Mayer) je grm iz porodice kositernica (kositernica). Grm je razgranat, niskog je rasta, dužine do 6 m, raste puzajući ili visi po grmlju, drveću i stijenama. Grane su tamnozelene, tanke, gipke, krhke, ispunjene bijelom srčikom, člankovite, nalik na biljke roda preslica (Equisetum). Listovi su mali, dužine do 2 mm, ljuskavi, nasuprotni. Cvjetovi su jednospolni, većinom dvodomni, muški cvjetovi su nasuprotni, skupljeni po dvoje, imaju 2-8 prašnika. Ženski cvjetovi su pojedinačni ili skupljeni po 2-3, imaju jedan sjemeni zametak. Cvate u travnju i svibnju. Plod je ovalna bobičasta šišarka veličine oko 8-9 mm, okružena je jarko crvenim ovojem, sadrži 1-2 sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi, jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Kod nas raste u Dalmaciji. Staništa su joj kršna mjesta, šikare, živice, stijene, zidovi, raste na sunčanim i toplim mjestima. Otporna je na sušu,

Etimologija

Naziv roda Ephedra potječe od grčke riječi ephedros (koji sjedi na), složenica je riječi epi (na) i hedros (sjediti), zbog staništa biljaka na stijenama.[1] Na stranim jezicima nazivi su leafless ephedra, joint pine (eng.), krhka metlinka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija