Puzava kositernica Ephedra campylopoda

Carstvo:
Red:
Ephedrales
Porodica:
Vrsta:
Ephedra campylopoda
Sinonimi:
Ephedra foeminea Forssk., Ephedra macedonica Kosanin

Karakteristike

Puzava ili krhka kositernica (Ephedra campylopoda C. A. Mayer) je grm iz porodice kositernica (kositernica). Grm je razgranat, niskog je rasta, dužine do 6 m, raste puzajući ili visi po grmlju, drveću i stijenama. Grane su tamnozelene, tanke, gipke, krhke, ispunjene bijelom srčikom, člankovite, nalik na biljke roda preslica (Equisetum). Listovi su mali, dužine do 2 mm, ljuskavi, nasuprotni. Cvjetovi su jednospolni, većinom dvodomni, muški cvjetovi su nasuprotni, skupljeni po dvoje, imaju 2-8 prašnika. Ženski cvjetovi su pojedinačni ili skupljeni po 2-3, imaju jedan sjemeni zametak. Cvate u travnju i svibnju. Plod je ovalna bobičasta šišarka veličine oko 8-9 mm, okružena je jarko crvenim ovojem, sadrži 1-2 sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi, jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Kod nas raste u Dalmaciji. Staništa su joj kršna mjesta, šikare, živice, stijene, zidovi, raste na sunčanim i toplim mjestima. Otporna je na sušu,

Etimologija

Naziv roda Ephedra potječe od grčke riječi ephedros (koji sjedi na), složenica je riječi epi (na) i hedros (sjediti), zbog staništa biljaka na stijenama.[1] Na stranim jezicima nazivi su leafless ephedra, joint pine (eng.), krhka metlinka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli