Puzava azaleja Kalmia procumbens

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Kalmia procumbens
Sinonimi:
Azalea procumbens L., Chamaecistus procumbens (L.) Kuntze, Loiseleuria procumbens (L.) Desv.

Karakteristike

Puzava azaleja (Kalmia procumbens (L.) Gift & Kron) je zimzeleni patuljasti grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Obično raste prilegao na tlu premda naraste do 40 cm visine. Stablo je vitko, kora je sivosmeđa. Korijenski sustav je jak i razgranat. Listovi su jednostavni, nasuprotni, mali, ovalni, kožasti, sjajni, cjelovitih rubova koji su savijeni prema dolje, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su mali, skupljeni po 2-5 na vrhovima izdanaka u štitaste cvatove. Vjenčić je roza do crvene boje, dug oko 4-5 mm, prašnika ima 5 a plodnica je nadrasla. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plod je okruglasta, crvena čahura koja sadrži sitne, glatke sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste na krševitom tlu, između stijena i kamena planinskih područja. Traži sunčano mjesto, otporna je na hladne temperature do -30°C, na snažan vjetar i mraz. Sporo raste, živi više od 50 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Kalmia odnosi se na švedskofinskog botaničara Pehra Kalma (1716. – 1779.) koji je Carlu Linnaeusu poslao uzorke biljke. Ime vrste procumbens znači ležeći, prema rastu biljke.[1] Na stranim jezicima nazivi su alpine azalea, trailing azalea (eng.), Gämsheide, Alpenazalee, Alpenheide, Hirschheiderich (njem.), azalée couchée, azalée des Alpes, azalée naine, azalée rampante (fr.), polegla alpska azaleja (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli