Preskoči do glavnog sadržaja

Kalmija

Kalmia latifolia

Karakteristike

Kalmija (Kalmia latifolia L.) je zimzeleni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Naraste do 9 m visine, grane su razgranate i guste. Listovi su naizmjenični ili smješteni u nepravilnim pršljenovima, ovalni ili eliptični, suženi na obje strane, dugi do 12 cm, široki do 4 cm, glatki, na licu tamnozeleni, naličje je žućkastozeleno, na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, bijelorozi, žljezdasto dlakavi, promjera do 2,5 cm, nalaze se na dugim peteljkama i skupljeni su u velike štitaste cvatove. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je čahura koja sadrži sjemenke, dozrijeva u rujnu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnom dijelu Sjeverne Amerike planinskih stjenovitih i kamenitih staništa. U Europu je unijeta sredinom 18. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima, pojedinačno ili u skupinama. Razmnožavanje se vrši sjemenom, reznicama u proljeće ili margotiranjem početkom ljeta. Traži polusjenovito stanište i pomalo vlažnu zemlju.

Etimologija

Latinsko ime roda Kalmia odnosi se na švedskofinskog botaničara Pehra Kalma (1716. – 1779.) koji je Carlu Linnaeusu slao uzorke biljaka. Ime vrste potječe od latinskih riječi latus (širok) i folium (list).[1] Na stranim jezicima nazivi su mountain-laurel, calico-bush, spoonwood (eng.), laurier des montagnes, laurier d’Amérique, kalmie (fr.), kalmia (tal.), laurel americano, laurel de montaña (špa.).

Svi dijelovi biljke su otrovni.

Galerija fotografija

Pregled lokacija