Prosenjak Hydnum repandum

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Cantharellales
Porodica:
Vrsta:
Hydnum repandum
Sinonimi:
Hypothele repanda (L.) Paulet, Hydnum flavidum Schaeff., Dentinum repandum (L.) Gray, Sarcodon repandus (L.) Quél.

Karakteristike

Prosenjak (Hydnum repandum L.) je jestiva gljiva iz porodice ježevica (Hydnaceae). Klobuk je svijetložućkast do crvenkaste nijanse, u početku je ispupčen, kasnije nepravilan, čvrst, mesnat, debeo, većinom suh i gladak, valovitog i podvijenog ruba, širok 5-15 cm. Bodljike su žutobijele, jako lomljive, spuštaju se niz stručak. Stručak je bijel, potom boje klobuka, nepravilan, često ekscentričan, pun, čvrst, visok 5-8 cm, promjera 1-3 cm. Meso je bijelo, lomljivo, slabog mirisa, gorkastog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je kremasto bijela.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Australiji. Raste pojedinačno ili u skupinama krajem ljeta i ujesen. Staništa su listopadne i crnogorične šume.

Etimologija

Latinski naziv roda Hydnum potječe od grčke riječi hydnon (jestiva gljiva).[1] Za naziv prosenjak mikolog Karmilo Blagaić (1861. – 1933.) kaže da mu je ime dano zbog toga što mu donja strana klobučića izgleda kao posipana prosom.[2] Na stranim jezicima nazivi su sweet tooth, wood hedgehog, hedgehog mushroom (eng.), Semmel-Stoppelpilz, Semmelgelbe Stacheling (njem.), pied de mouton, barbe de chevre, hydne sinué (fr.), steccherino dorato (tal.), lengua de gato (špa.), rumeni ježek (slo.), žuta ježevica (sr.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, kvalitete. Jede se dok je mlada, kasnije postane gorkast premda se micanjem bodljika može gorčina smanjiti. Osim uobičajene pripreme kuhanjem odličan je kada se konzervira u octu.

Galerija fotografija

Podijeli