Proljetni šafran Crocus vernus

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Liliopsida
Red:
Asparagales
Porodica:
Vrsta:
Crocus vernus
Sinonimi:
Crocus sativus var. vernus L.

Karakteristike

Proljetni šafran (Crocus vernus (L.) Hill) je trajnica iz porodice perunika (Iridaceae). Jedan je od prvih vjesnika proljeća, cvate već u veljači provirujući kroz snijeg. Visoka je 10-15 cm. Cvijet se otvara danju za sunčanog vremena, traje 3-4 dana a nalazi na stapci bez listova, oni se kasnije razviju. Ocvijeće se sastoji od šest latica ljubičaste i bijele boje. U sredini se nalaze tri prašnika te jedan tučak. Plod je tobolac sa sjemenkama blizu tla.

Stanište

Prirodno raste na području cijele Europe. Nalazimo ga kako u većim skupinama raste na vlažnom tlu, u prozračnim, svijetlim šumama, livadama, travnjacima i voćnjacima. Postoji također i puno kultivara te se uzgaja kao ukrasna biljka.

Proljetni šafran je medonosna biljka te je zbog rane cvatnje jedna od prvih pčelinjih ispaša.

Etimologija

Latinski naziv roda Crocus potječe od grčke riječi krókos, što ukazuje na žutu boju i cvijet kako su ga zvali, a vjerojatno se odnosi na tučak i prašnike koji su cijenjeni kao začin kod pravog šafrana (Crocus sativus). Naziv vrste vernus potječe od latinske riječi ver što znači proljeće. Na stranim jezicima nazivi su spring crocus, giant crocus (eng.), Frühlings-Krokus, Frühlings-Safran (njem.), crocus de Naples, crocus de printemps, crocus printanier (fr.), zafferano maggiore (tal.), pomladanski žafran (slo.).

Mitologija

Nastanak šafrana opisan je u grčkoj mitologiji. Postoji nekoliko verzija mita no jedno je zajedničko – Krokus, mladi smrtnik, zbog ljubavi prema šumskoj nimfi Smilaks, pretvoren je u cvijet.

Prva verzija spominje Krokusa kada ga je Smilaks zavela u šetnji šumom. Bio je toliko opijen njezinom ljepotom da ju je često posjećivao no jednog dana naprosto joj je dosadio te ga je ona pretvorila u maleni cvijet. Drugi mit je da je Smilaks umrla a bogovi su, vidjevši Krokusovu neizrecivu bol, odlučili pretvoriti ga u lijepi cvijet, a Smilaks u tetiviku (Smilax aspera). Treća verzija je da je bio ljubavnik Hermesa (rimski pandan Merkura) i slučajno ubijen u igri bacanja diskova. Hermes ga je od tuge pretvorio u cvijet.

Upotreba

Jestiva je lukovica kao povrće. Sadrži škrob i jede se kuhana.

Galerija fotografija

Podijeli