Preskoči do glavnog sadržaja

Proljetna broćika

Cruciata glabra

Karakteristike

Proljetna broćika (Cruciata glabra (L.) Ehrend.) je trajna zeljasta biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae). Stabljika je jednostavna ili rijetko razgranata u osnovi, uspravna ili uzdižuća, četverouglasta, gole ili slabo dlakava, visoka 10-40 cm. Podanak je puzajuć i tanak. Listovi su po 4 skupljeni u pršljenove, sjedeći su, ovalno lancetasti, sa tri žile, goli jedino na rubovima trepljasto dlakavi. Cvjetovi su dvospolni ili su rubni muški a unutrašnji dvospolni, skupljeni po 3-5 u pršljenove u pazušcima listova. Čaška nedostaje. Vjenčić je promjera oko 2 mm, ima 4 zelenkastožute, ušiljene latice. Prašnika ima 4. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je crnkastosmeđi, glatki plodić dug oko 2-2,5 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na livadama, u svijetlim šumama i grmlju, na svijetlim i polusvjetlim mjestima, na svježim, humusnim tlima do pretplaninskog pojasa.

Etimologija

Ime vrste glabra znači gladak, gol, bez dlaka.[1] Na stranim jezicima nazivi su slender crosswort (eng.), Kahles Kreuzlabkraut (njem.), croisette glabre, croisette de printemps (fr.), crocettona glabra, cruciata glabra (tal.), gola dremota (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija