Proljetna broćika Cruciata glabra

Carstvo:
Red:
Gentianales
Porodica:
Vrsta:
Cruciata glabra
Sinonimi:
Galium vernum Scop., Valantia glabra L., Valantia muralis DC. var. glabra

Karakteristike

Proljetna broćika (Cruciata glabra (L.) Ehrend.) je trajna zeljasta biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae). Stabljika je jednostavna ili rijetko razgranata u osnovi, uspravna ili uzdižuća, četverouglasta, gole ili slabo dlakava, visoka 10-40 cm. Podanak je puzajuć i tanak. Listovi su po 4 skupljeni u pršljenove, sjedeći su, ovalno lancetasti, sa tri žile, goli jedino na rubovima trepljasto dlakavi. Cvjetovi su dvospolni ili su rubni muški a unutrašnji dvospolni, skupljeni po 3-5 u pršljenove u pazušcima listova. Čaška nedostaje. Vjenčić je promjera oko 2 mm, ima 4 zelenkastožute, ušiljene latice. Prašnika ima 4. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je crnkastosmeđi, glatki plodić dug oko 2-2,5 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na livadama, u svijetlim šumama i grmlju, na svijetlim i polusvjetlim mjestima, na svježim, humusnim tlima do pretplaninskog pojasa.

Etimologija

Ime vrste glabra znači gladak, gol, bez dlaka.[1] Na stranim jezicima nazivi su slender crosswort (eng.), Kahles Kreuzlabkraut (njem.), croisette glabre, croisette de printemps (fr.), crocettona glabra, cruciata glabra (tal.), gola dremota (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli