Preskoči do glavnog sadržaja

Četverolisna broćika

Cruciata laevipes

Karakteristike

Četverolisna broćika (Cruciata laevipes Opiz) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice broćika (Rubiaceae). Stabljika je četverokutna, uspravna ili se uzdiže, gusto je prekrivena dlačicama i naraste do 50 cm visine. Listovi su mali, eliptični, također prekriveni dlačicama, skupljeni su po 4 u pršljenu i križasto su smješteni. Cvjetovi su dvospolni, sitni, žuti, smješteni na dlakavim stapkama, skupljeni su u spljoštene okruglaste cvatove i nalaze se u pazušcu listova. Izgledaju kao simpatični vjenčići, a ugodnog su mirisa na med. Rado ih pčele posjećuju te sakupljaju nektar i malo peluda. Cvatu od travnja do lipnja. Plod je kalavac.

Stanište

Rasprostranjena je na području srednje i južne Europe. Raste na travnjacima, livadama, pašnjacima, uz ograde i puteve.

Etimologija

Na stranim jezicima zovu je crosswort, smooth bedstraw (eng.), Gewimperte Kreuzlabkraut, Gewöhnliches Kreuzlabkraut, Wiesen-Kreuzlabkraut (njem.), gaillet croisette, croisette commune, croisette velue (fr.), crocettona comune (tal.), cruceta, cruciada, cruxia de heridas, hierba de miel (špa.), crucianela (port.), navadna dremota (slo.).

Upotreba

Jestiv je nadzemni dio biljke, najbolje vršni dio, može se konzumirati sirov ili kuhan, premda je od slabe vrijednosti. Cvjetovi se mogu koristiti za garniranje i pravljenje osvježavajućih napitka.[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija