Preskoči do glavnog sadržaja

Primorski oman

Limbarda crithmoides

Karakteristike

Primorski oman (Limbarda crithmoides (L.) Dumort.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljike su uspravne ili se uzdižu, gole su, pri dnu drvenaste, narastu do 100 cm visine. Listovi su sjedeći, mesnati, linearni, goli, cjelovitih rubova, na vrhu ponekad trozubi, dugi su 2-4,5 cm, široki 2-4 mm. Cvjetovi su skupljeni u cvatne glavice promjera do 2,5 cm. Vanjski jezičasti cvjetovi su žuti, unutrašnji cvjetovi su cjevasti i narančasti. Cvatu od srpnja do listopada. Plod je rebrasta roška dugi 2-3 mm s papusom.

Stanište

Rasprostranjena je duž obalnog dijela Sredozemnog mora u Europi i sjevernoj Africi, te oko Velike Britanije. Raste na pješčanim plažama, na kamenitim i stjenovitim mjestima, na slanim močvarama.

Etimologija

Naziv roda Limbarda potječe od francuskog naziva za biljku limbarde. Ime vrste crithmoides vezano je za sličnost s motarom (Crithmum maritimum). Na stranim jezicima nazivi su golden samphire (eng.), Salz-Alant (njem.), inule fausse criste, inule perce-pierre (fr.), enula marina (tal.), hierba del cólico, pulguera de Alicante (špa.), obmorski oman (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi i izdanci, sirovi u salatama, kuhani ili ukiseljeni.

Galerija fotografija

Pregled lokacija