Preskoči do glavnog sadržaja

Potočni blaženak

Geum rivale

Karakteristike

Potočni blaženak (Geum rivale L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, u donjem dijelu zelena, u gornjem tamnoljubičasta, slabo razgranata, žljezdasto dlakava, naraste do 30 cm visine. Podanak je izvana crvenosmeđ, u unutrašnjosti je blijedoružičast. Listovi su naizmjenični, složeni, sastavljeni od 3-7 listića, malo žljezdasto dlakavi, nazubljenih rubova, prizemni listovi imaju duge peteljke, listovi na stabljici su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, nalaze se na dužim i dlakavim stapkama skupljeni su po 2-5 u vršnom dijelu stabljike i do oprašivanja su pognuti. Građeni su od purpurnih latica dužine 1-1,5 cm, lapovi čaške su jednake dužine, prašnici su mnogobrojni. Cvate od travnja do srpnja. Oprašuju ih kukci. Plodovi su oraščići obrasli kukastim dlačicama što im omogućuje da se prime na kožu životinja i tako rašire.

Stanište

Rasprostranjen je na području Europe i Sjeverne Amerike. Raste na vlažnim, sjenovitim, humusnim, plodnim mjestima, na močvarnim travnjacima, u vlažnim šumama.

Etimologija

Latinsko ime roda Geum potječe od grčke riječi geuo (prijam), zbog ugodnog mirisa i okusa korijena.[1] Na stranim jezicima nazivi su water avens, purple avens (eng.), Bach-Nelkenwurz (njem.), benoîte des ruisseaux (fr.), cariofillata dei rivi (tal.), orejuela de arroyo (špa.), potočna sretena (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi, sakupljaju se u proljeće. Sadrže oko 100 mg% vitamina C, dodaju se sirovi u salatama ili se zbog hrapavih dlaka bolje prokuhaju u varivima.[2]

Podanak se može koristiti kao čaj, sakuplja se tokom cijele godine. Bogat je trjeslovinama, sadrži nešto eteričnog ulja čija komponenta je eugenol koji mu daje miris na klinčiće a ima ugodan okus sličan čokoladi.[3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija