Poskok Vipera ammodytes

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Squamata
Podred:
Serpentes
Porodica:
Vrsta:
Vipera ammodytes

Karakteristike

Poskok (Vipera ammodytes L.) je vrsta otrovne zmije iz porodice ljutica (Viperidae). Tijelo mu je sivo ili smeđe s izraženom pravilnom crnom cik-cak prugom na leđima, zbijeno, dugo 50-90 cm. Rep je kratak i tanak, trbuh je siv ili sivosmeđ s tamnim mrljama. Glava je trokutasta ili srcolika, oči su im velike, imaju okomito izdužene zjenice i prijeteći pogled, vide po noći. Na vrhu njuške nalazi se do 5 mm dug karakterističan roščić prekriven ljuskama koji nema niti jedna druga naša zmija. Jezikom se služe da ispituje okolinu, locira plijen i pronađe partnera za parenje. Zubi su smješteni u prednjem dijelu gornje čeljusti, dugi su do 1 cm, šuplji, savijeni unatrag i sakriveni pod nepcima. Žive do 15 godina.

Razmnožavanje i prehrana

Poskoci preko zime hiberniraju a dolaskom toplih proljetnih dana mijenjaju kožu te traže partnera za parenje. Pare se u travnju i svibnju, a ženka krajem ljeta okoti 10-20 živih zmija dugačkih do 18 cm. Hrane se malim sisavcima, gušterima i pticama, love ih strpljivo čekaju pritajeno na mjestu i nekoliko dana. Kada je plijen mrtav guta ga u cijelosti, sposoban je jako otvoriti usta zbog rastezljive kože i nedostatka čeljusnog zgloba. Bez hrane može preživjeti nekoliko mjeseci.

Predatori poskoka su kod nas ptice grabljivice i mali indijski mungos (Herpestes javanicus).

Otrovnost

Poskok nije plašljiva zmija i može mu se prići bez da pobjegne no ako se osjeti ugroženim glasno sićke i hoće ugristi. Otrovna je zmija i njegov ugriz može biti smrtonosan, premda ne mora značiti da svakim ugrizom ispusti otrov (u oko 30% ugriza ga ne ispušta). Ako ga izluči iznosi ga u količini oko 20 mg, a smrtna doza za čovjeka je već 15 mg. Otrov djeluje hemotoksično, zgrušava krv i razara tkivo, što poskoku olakšava probavljanje. Simptomi ugriza su bol, rana može biti duboka do 1 cm, krvari i stvara se otečenje ugriženog dijela koje se brzo širi, a nakon jednog sata javljaju se bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. Poskok se smatra najotrovnijom zmijom u Europi, a otrovne su i sasvim mlade zmije.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj i jugoistočnoj Europi te u jugozapadnoj Aziji. Živi na sunčanim i suhim staništima kamenitih i krških područja, u šumama i šikarama, žive i uz nakupine vode npr. uz potoke i bunare. Može se penjati po niskom drveću. Aktivan je u rano proljeće, u hibernaciju prelazi u kasnu jesen. Zaštićena je zmija.

Etimologija

Naziv roda Vipera potječe od latinskih riječi vivus (živ) i pario (rađati), jer zmije ove porodice ne liježu jajašca već kote žive mlade. Ime vrste ammodytes potječe od grčkih riječi ammos (pijesak) i dutes (sakriti se u rupu u tlu). Naziv poskok dobio je prema praznovjeru da skače. Na stranim jezicima nazivi su horned viper, long-nosed viper, nose-horned viper, sand viper (eng.), Europäische Hornotter, Sandviper, Hornviper, Sandotte (njem.), vipère ammodyte, vipère cornue (fr.), vipera dal corno (tal.), víbora cornuda, víbora de arena (špa.), modras (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli