Preskoči do glavnog sadržaja

Pijetlova kresta

Celosia

Karakteristike

Pijetlova kresta (Celosia L.) je rod zeljastih biljaka iz porodice štirovki (Amaranthaceae). Pomalo neobična izgleda, visoka do 60 cm, stvara cvjetove sakupljene u velike crvene, narančaste, ružičaste, bijele ili žute cvatove. Porijeklom je iz afričkih tropskih krajeva, u Europu je donijeta u 16. stoljeću. Riječ je o grmolikim trajnicama koje se kod nas uzgajaju kao jednogodišnje cvatnice.

Latinsko ime roda Celosia potječe od starogrčke riječi kelos (izgoren, pržen) zbog izgleda cvjetova kao da su spaljeni.

Razlikujemo dvije najvažnije vrste:

  • pijetlova kresta (Celosia plumosa) – jednogodišnja zeljasta biljka visine do 60 cm, stabljika je jednostavna ili razgranata s jednostavnim, naizmjeničnim listovima. Listovi su smješteni na kratkoj peteljci, jajasti su, suženi u osnovi, na vrhu ušiljeni. Cvjetovi mogu biti crveni, žuti ili bijeli, skupljeni su u uspravni, klasasti cvat u obliku piramide. Cvatu od kolovoza do listopada.
  • rebrasta pijetlova kresta (Celosia cristata) – jednogodišnja biljka koja također naraste do 60 cm visine gusto tvoreći naizmjenične, jednostavne listove na kratkoj peteljci, izražene nervature. Malo su širi nego kod prethodne vrste i naborani su. Cvjetovi su skupljeni u cvatove bijele, žute, narančaste, ružičaste i crvene boje. Cvat je zbijen, valovit i krupan, ima oblik krijeste. Također cvate u razdoblju od kolovoza do listopada,

Klima i stanište

Odgovara im sunčano i svjetlo područje. Vole izravno sunce. Vlažna i plodna, dobro drenirana tla.

Uzgoj

Jednostavne su i nezahtjevene za uzgoj, ne traže puno njege i pažnje. Sjeme se sije u rano proljeće na zatvoreno, presađuju se kada zatopli u travnju ili svibnju. U svibnju je moguća i izravna sjetva na otvoreno. Same se zasijavaju te će na gredici gdje su rasle uvijek nicati nove biljke. Zalijevamo ih umjereno ali redovito. Gnojimo 1-2 puta mjesečno. Cvjetovi mogu tajati i do 10 tjedana, kad ocvatu odstranjujemo ih  kako bi potaknuli novu cvatnju.

Upotreba

Obje vrste možemo koristiti kao sušene cvjetove za aranžiranje zimskih buketa.

Pijetlova kresta

Rebrasta pijetlova kresta

Pregled lokacija