Pelargonija Pelargonium

Carstvo:
Red:
Geraniales
Porodica:

Karakteristike

Pelargonija (Pelargonium) je rod cvjetnica iz porodice iglica (Geraniaceae). Jedna je od najčešćih biljaka, raste u gotovo svakom vrtu. Riječ je o trajnici čije je izvorno stanište Južna Afrika. Osobito je postala omiljena kod vrtlara u 19. stoljeću zbog ukrasnih dugocvjetajućih cvjetova. Mekan je do poludrvenast niski grm čiji listovi mogu biti raznih oblika. Cvjetovi su skupljeni u cvatne glavice, mogu biti jednostruki dvostruki, raznih boja (bijeli, ružičasti, crveni, ljubičasti, narančasti i dr.).

Od biljke se dobiva mirisno eterično ulje koje je značajno u industriji parfema i aromaterapiji. Latinsko ime roda Pelargonium potječe od grčke riječi pelargos (roda), zato što plod biljaka podsjeća na rodin kljun.[1]

Klima i stanište

Najbolje uspijeva na punom suncu i pjeskovito-ilovastim tlima. Unatoč spomenutom, rasti će i u polusjeni te na svakom tipu tla. Izvrsno podnosi jako sunce.

Njega, zaštita i gnojidba

Pelargonije se jednostavno uzgajaju reznicama od starije biljke. Možemo ih uzimati tijekom cijele godine, čak i zimi premda je tada ukorjenjivanje sporije. Trebaju biti dugačke 8-10 cm, uklonimo listove s donjeg dijela reznice, posadimo u lončiće sa zemljom te čekamo da se ukorijene. Kada prođe opasnost od mrazeva (travanj, svibanj) možemo ih posaditi na otvoreno. U razdoblju intenzivnog rasta zalijevamo ih svaki dan. Ljeti ih nekoliko puta mjesečno prihranjujemo tekućim gnojivom za cvjetnice. Uklanjanjem ocvalih cvjetova pospješujemo cvatnju.
Krajem jeseni, prije prvih mrazeva, unosimo ih u zatvorenu prostoriju gdje ih držimo do proljeća kada će ponovo potjerati.

Vrste i sorte

  • kopitasta pelargonija (Pelargonium zonale) – uspravna pelargonija, stabljike kod starijih biljaka odrvene, listovi su okruglasti, prekriveni dlačicama, neke sorte imaju smeđi prsten na gornjoj strani lista.
  • štitastolisna pelargonija (Pelargonium peltatum) – viseća pelargonija, postoje jednostruke i dvostruke sorte, jednostruke cvjetaju obilnije od dvostrukih.
  • velecvjetna pelargonija (Pelargonium grandiflorum) – engleska pelargonija, dugih peteljki i velikih cvjetova, manje otporna na jako sunce.

Galerija fotografija

Podijeli