Preskoči do glavnog sadržaja

Pasiflora

Passiflora

Karakteristike

Pasiflora (Passiflora) je biljka penjačica porijeklom iz Amerike. Cvjetovi su joj veliki, vrlo distinktivnog, egzotičnog izgleda raznolikih boja a cvjetaju kroz cijeli ljeto. Plod joj je jestiv, poznat kod nas jedino kao sastojak na kutijama multivitaminskih sokova. Pasiflora može narasti i do 8 metara a penje se pomoću jednostavnih vitica koje stvara u pazušcima listova.

Kod nas je poznata pod nazivom Isusova kruna zbog cvjetova čiji vjenčić podsjeća na krunu od trnja.

Latinsko ime roda Passiflora potječe od riječi passio (patnja, Isusova muka) i flos (cvijet).[1]

Uzgoj

Traži sunce i toplinu, kao i dovoljno vlage. Cvjeta kroz cijelo ljeto i jesen sve dok ima dovoljno topline. Osjetljiva je na mraz te je zimi treba unijeti u kuću. Dopuštamo joj da naraste 1-2 metra jer ju na početku proljeća orezujemo.

Sorte

Postoji jako puno sorata koje se razlikuju po izgledu cvijeta i drugim osobinama.

  • Passiflora violacea – popularna kod nas kao dekorativna biljka, ljubičastih cvjetova.
  • Passiflora incarnata – ljekovita biljka koja se koristi za smirenje, kao sredstvo protiv nervoze i nesanice. Koristi se nadzemni dio biljke te pije kao infuz tri puta dnevno. Druge vrste pasiflore nisu ljekovite.
  • Passiflora caerulea – cvjetovi su joj svijetloplavi (caerulens – plav). Otpornija je na zimu od drugih passiflora te se u podnebljima blage zime može ostaviti vani ili dobro zaštititi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija