Ožujka Hygrophorus marzuolus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Hygrophorus marzuolus
Sinonimi:
Agaricus marzuolus Fr.

Karakteristike

Ožujka ili ožujska puževica (Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bres.) je vrsta jestive gljive iz porodice Hygrophoraceae. Klobuk je svijetlo do tamnosiv, u početku okruglasto ispupčen, kasnije otvoren, u središnjem dijelu je udubljen, debeo i mesnat, gladak, nije ljepljiv, na rubu je valovit i dugo podvijen, širok 3-10 cm. Listići su bijeli, kasnije sivkasti, srednje gusti, razmaknuti, debeli, oštrica im je svjetlija, malo se spuštaju niz stručak. Stručak je u početku bijel, kasnije posivi, valjkast je, mesnat i pun, visok 4-8 cm, promjera 1-2 cm. Meso je bijelo do sivkasto ispod klobuka, debelo, krhko, nježno, brašnasto, bez mirisa, ugodnog okusa. Spore su eliptične, glatke, otisak je bijele boje.

Stanište

Rasprostranjena je u gotovo cijeloj Europi, izuzev krajnjeg sjevera, u dijelovima Azije, u sjevernoj Africi i u Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u skupinama u proljeće, od veljače ili ožujka do svibnja. Staništa su bjelogorične, crnogorične i miješane šume, obično raste i pod debljim slojem lišća. Rijetka je vrsta, a zbog intenzivnog sakupljanja berača gljiva postala je ugrožena i vodi se u Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske kao strogo zaštićena vrsta.[1]

Etimologija

Latinski naziv roda Hygrophorus potječe od grčkih riječi hugros (vlaga) i fero (nosim), zbog sluzavog klobuka kod većine vrsta. Ime vrste marzuolus dolazi od latinske riječi martius (ožujak), zbog razdoblja rasta. Na stranim jezicima nazivi su March mushroom (eng.), März-Schneckling, Märzellerling, Schneepilz (njem.), marzuela, seta de marzo (špa.), marzuolo, dormiente (tal.), marčna polževka, marčnica, podmahovka (slo.), proletna puževica, martovka (sr.).

Upotreba

Jestiva je gljiva i vrlo cijenjena, no zbog ugroženosti ju je bolje ostaviti prirodi.

Galerija fotografija

Podijeli