Preskoči do glavnog sadržaja

Oštrica

Dactylis glomerata

Karakteristike

Čvorasta ili klupčasta oštrica (Dactylis glomerata L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljike su sivozelene, uspravne ili uzdignute, čvrste, narastu do 100 cm visine tvoreći guste busene. Korijen je dobro razvijen, čupav i čvrst. Listovi su do 40 cm, ravni, široki do 1 cm, goli, plavozelene boje. Rukavci su im plosnati, obuhvaćaju vlat. Cvjetovi su skupljeni u široko piramidalne metličaste cvatove, nalaze se na izduženim stapkama i nose gusto zbijene klasiće na vrhovima koji sadrže 3-4 cvjeta. Cvatu od svibnja do lipnja. Plod je žutosmeđe pšeno.

Stanište

Rasprostranjena je na većem dijelu Europe, Azije i sjeverne Afrike. Raste na plodnim i vlažnim livadama, pašnjacima, u šikarama, na šumskim čistinama i kraj puteva. Nalazimo je od nizina do pretplaninskog područja.

Etimologija

Latinsko ime roda Dactylis potječe od grčke riječi daktylos (prst), zbog prstasto razgranate metlice.[1] Na stranim jezicima poznata je kao cock’s-foot, orchard grass (eng.), Gewöhnliches Knäuelgras, Wiesen-Knäuelgras (njem.), dactyle pelotonné, dactyle aggloméré (fr.), dattile, erba mazzolina (tal.), navadna pasja trava (slo.).

Oštrica se smatra vrlo dobrom krmom za domaće životinje.

Galerija fotografija