Preskoči do glavnog sadržaja

Oleandrov ljiljak

Daphnis nerii

Karakteristike

Oleandrov ljiljak (Daphnis nerii L.) je leptir iz porodice ljiljaka (Sphingidae). Muški leptiri ovog vrsta obično imaju raspon krila između 70-100 mm, dok su ženke nešto veće s rasponom krila 95-120 milimetara. Na krilima leptira ističe se šara s nijansama boja koje variraju od maslinasto zelene do zelene. Zanimljivo je da temperatura tijekom stadija kukuljice utječe na razvoj i intenzitet tonova boja leptira. Na temperaturama oko 21 °C, razvija se pretežno jaka zelena boja na krilima ovih leptira. S druge strane, na visokim temperaturama iznad 26 °C, razvija se maslinastozelena boja na krilima.

Stanište

Rasprostranjen je prvenstveno na kontinentu Africi i južnom dijelu Azije. Ljeti dio populacije se seli u Europu, dosežući čak skandinavske zemlje na sjeveru. Može ga se naći u različitim staništima, posebno su to suha rječna korita s pojedinačnim grmovima. Izbjegavaju gusto obrasla područja i preferiraju sušna i sunčana mjesta.

Razmnožavanje i prehrana

Ženke polažu jaja pojedinačno na obje strane listova oleandra (Nerium oleander), osobito na biljkama koje rastu u skrovitim područjima. Jaja su glatka, svijetlozelena, ovalna, velika su 3-4 mm. Nakon tjedan ili dva, gusjenice se izlegnu iz jaja i krenu se hraniti vršnim listovima i cvjetovima. S vremenom se spuštaju sve niže po biljci. Oleander im nije jedina prehrana, gusjenice se također hrane biljkama poput hibiskusa, kaline, zimzelena, vinove loze, bršljana i drugih. Iako gusjenice mogu prouzročiti vidljivo opadanje lišća, njihov ekonomski značaj kao štetnika oleandera nije značajan jer su obično rijetke i ne uzrokuju veliku štetu.

Gusjenice su zelene i prolaze kroz nekoliko stadija razvoja. U ranim fazama, gusjenice su bez uzorka, ali imaju produljenu izraslinu na stražnjem dijelu tijela. Kasnije se izraslina skraćuje a gusjenice dobivaju bijele crtice duž bokova i bijele točke na trećem segmentu prsnog dijela. Sa starenjem, te bijele točke dobivaju upadljive plave i crne rubove. Kada su uznemirene gusjenice izboče ovaj dio tijela izlažući točke koje podsjećaju na oči većih životinja, s ciljem da uplaše potencijalne predatore. Također, brane se povraćanjem iritantnog sadržaja iz probavnog trakta kako bi odbile neprijatelje.

Kukuljica je velika 6-7,5 cm, svijetlosmeđa, sa sitnim crnkastim prugama, obično se nalazi u površinskim slojevima tla.

U toplijim dijelovima njihovog područja rasprostranjenosti, razvija se četiri do pet generacija godišnje, dok u Europi obično imamo najviše dvije generacije. S tim da potomke druge generacije često sustigne zima u fazi kukuljice te ne uspijevu preživjeti, osim na nekim iznimno povoljnim lokacijama gdje mogu preživjeti cijelu godinu.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su oleander hawk-moth, army green moth (eng.), Oleanderschwärmer (njem.), sphinx du laurier-rose (fr.), sfinge dell’oleandro (tal.), oleandrovec (slo.). Ime vrste nerii je dobio prema latinskom nazivu roda za oleander (Nerium oleander) zbog toga što je gusjenicama glavna prehrana oleandar.

Galerija fotografija

Pregled lokacija