Preskoči do glavnog sadržaja

Okruglolisna kruščica

Pyrola rotundifolia

Karakteristike

Okruglolisna kruščica (Pyrola rotundifolia L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kruščica (Pyrolaceae). Stabljika je uspravna, trobridna, jednostavna ili malo razgranata u donjem dijelu, visoka 5-40 cm. Listovi su okruglasti, dugi do 6 cm široki do 4,5 cm, kožasti, glatki i sjajni, na licu tamnozeleni, zaobljenog vrha, cjelovitih ili malo valovitih rubova, nalaze se na dugim peteljkama u dnu stabljike, na stabljici ih nema. Cvjetovi su dvospolni, pognuti, zvonoliki i mirisni, promjera oko 1-2 cm, nalaze se na drškama i skupljeni su po 8-15 u rijetke, nejednostrane cvatove duge 10-30 cm. Čaška ima 5 lancetastih listića, vjenčić je građen od 5 bijelih ili blijedoružičastih, jajolikih latica. Prašnika ima 10, narančastih su antera. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je kapsula koja sadrži brojne sitne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji sve do Japana, u Sjevernoj Americi. na polusjenovitim staništima, na umjereno kiselim tlima u listopadnim i crnogoričnim šumama. Zaštićena je biljka.[1]

Etimologija

Naziv roda Pyrola dan je zbog izgleda listova koji su nalik na listove kruške (Pyrus). Ime vrste rotundifolia ukazuje na okruglaste listove. Na stranim jezicima nazivi su round-leaved wintergreen (eng.), Rundblättriges Wintergrün (njem.), pyrole à feuilles rondes (fr.), piroletta a foglie rotonde (tal.), okroglolistna zelenka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija