Preskoči do glavnog sadržaja

Obični sunčac

Fumana procumbens

Karakteristike

Obični sunčac (Fumana procumbens (Dunal) Gren. et Godr.) je trajna biljka iz porodice bušina (Cistaceae). Stabljika je razgranata, polegnuta, povijena ili se malo uzdiže, u donjem dijelu odrvenjela, prekrivena je prileglim dlakama, duga do 40 cm, visoka 10-20 cm. Korijenski sustav je snažan i dubok. Listovi su naizmjenični, jednostavni, uski i debeli, na vrhu s malenim šiljkom, goli ili prekriveni četinastim dlakama, cjelovitih rubova, nemaju palistiće kao neke srodne vrste, listovi u gornjem dijelu su veći od donjih listova. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, nalaze se u pazušcima listova, dvostruka su ocvijeća. Čaška ima pet lapova od kojih su dva vanjska manja od unutarnjih. Vjenčić ima pet žutih, obrnuto jajastih latica koje brzo otpadnu. Prašnici su mnogobrojni, prašnice su im žute, tučak je jedan, plodnica je nadrasla. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je ovalna kapsula duga oko 6-7 mm, u tri pretinca nosi 8-12 crvenosmeđih, glatkih sjemenki. Dozrijeva od kolovoza do studenog.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj i jugozapadnoj Aziji. Raste na na sunčanim i suhim zemljištima siromašnim dušikom i bazične reakcije, na kamenitim obroncima, u pukotinama stijena. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama tijekom ljeta.

Etimologija

Točan izvor imena roda nije posve poznat, moguće da potječe od latinske riječi fumus (dim) zbog nježnih, sivih dlačica nekih vrsta koje izgledaju kao nadimljene. Ime vrste procumbens znači ležeći, prema rastu biljke.[1] Na stranim jezicima nazivi su sprawling needle sunrose (eng.), Gewöhnliches Nadelröschen, Gewöhnliches Nadelröschen (njem.), fumana à tiges retombantes, fumana vulgaire, fumana étalé (fr.), fumana comune (tal.), jarilla rastrera (špa.), polegla poljanka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija