Preskoči do glavnog sadržaja

Obična karija

Carya ovata

Karakteristike

Jajastolisna ili obična karija (Carya ovata (Mill.) K.Koch) je listopadno stablo iz porodice oraha (Juglandaceae). Naraste do 40 m visine, krošnja je nepravilna, izduženo jajasta i gusta. Korijenov sustav ima snažnu glavnu žilu. Deblo je promjera do 1 metar, kora je svijetlosiva, u mladosti glatka, u starosti jako ispucala u uzdužne i tanke trake koje su dosta odijeljene od debla. Mlade grane su crvenosmeđe, debele i dlakave, pupovi su smeđi, prekriveni dlakavim ljuskama. Listovi su nasuprotni, složeni, dugi 20-30 cm, sastavljeno od 5 listića jajolike forme, ušiljenog vrha i nazubljenog ruba, na osnovi u početku fino dlakavi i žljezdasti, kasnije goli, tamnozeleni su a dolaskom jeseni poprime zlatnožutu boju prije nego što otpadnu. Cvjetovi su jednospolni, mali, zeleni, skupljeni u dlakave, viseće rese duge 10-15 cm, po tri su zajedno, otvaraju se nakon listanja od travnja do lipnja. Plod je velika koštunica promjera 3-6 cm, ušiljena na vrhu, ima debeli ovoj, sjemenka je bijela, spljoštena i uglasta, dozrijeva u rujnu i listopadu.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i istočnoj Sjevernoj Americi, kod nas se rijetko sadi kao ukrasno stablo. Odgovara joj polusjenovito mjesto, hranjivo, vlažno i duboko tlo. Otporna je na mraz i na niske temperature do -25°C. Stabla nisu od komercijalne vrijednosti jer im dugo treba dok ne počnu plodonositi i urod nije siguran svake godine.

Etimologija

Naziv roda Carya potječe od grčke riječi karuon (orah). Ime vrste ovata znači jajast. Na stranim jezicima nazivi su shagbark hickory (eng.), Schuppenrinden-Hickory (njem.), carya blanc, caryer ovale, noyer blanc (fr.), noce americano (tal.), jicoria ovada (špa.), navadni hikori (slo.).

Upotreba

Jestiva je jezgra ploda, ukusna je i hranjiva.

Drvo je tvrdo, elastično, dobro se polira, pogodno je za različitu namjenu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija