Preskoči do glavnog sadržaja

Neprava puzaljka

Kickxia spuria

Karakteristike

Neprava puzaljka (Kickxia spuria (L.) Dumort.) je jednogodišnja zeljasta biljka. Stabljika je puzajuća, razgranata, jako dlakava, visoka 5-15 cm, duga 15-40 cm. Listovi su naizmjenični, široko jajoliko zaobljeni, cjelovitih rubova, izraženo dlakavi pogotovo na rubu i na glavnoj žili, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, promjera oko 1,5 cm, nalaze se na dugim, dlakavim stapkama u pazušcima listova. Vjenčić je svijetložut, dvousnat, dug oko 1 cm, ima ostrugu, gornja usna je dvorežnjasta i žućkasta, u unutrašnjosti tamnoljubičasta, donja usna ima tri režnja i svijetložute je boje. Čaška ima 5 jajolikih, dlakavih režnjeva, prašnika ima 4. Cvate od srpnja do rujna. Plod je okruglasta kapsula duga oko 4 mm koja se otvara sa dva zaklopca a u dva pretinca sadrži tamnosmeđe, ovalne sjemenke prepune malih, umreženih rupica.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, u zapadnoj i srednjoj Aziji, raširena je i drugdje gdje se smatra korovnom biljkom. Raste na sunčanim do polusvjetlim staništima, na toplim tima siromaštnim dušikom.

Etimologija

Naziv roda dan je u čast belgijskog botaničara Jeana Kickxa (1803. – 1864.). Ime vrste spuria znači nepravi, lažni.[1] Na stranim jezicima nazivi su roundleaf cancerwort,d round-leaved fluellen (eng.), Eiblättriges Tännelkraut, Eiblättriges Schlangenmaul (njem.), fausse velvote, linaire bâtarde, kickxia bâtarde (fr.), cencio molle, linariella (tal.), jajčastolistna lazica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija