Preskoči do glavnog sadržaja

Mrijesnjak

Potamogeton

Karakteristike

Mrijesnjak (Potamogeton) je rod trajnih vodenih biljka iz porodice mrestnjača (Potamogetonaceae). Stabljika je jednostavna ili slabo razgranata, ovisno o vrsti može biti vrlo mala (i manja od 10 cm), no može biti i dugačka više od 6 metra. Listovi su naizmjenični, nalaze se pod vodom ili plutaju na površini. Cvjetovi su neugledni, skupljeni u izdužene cilindrične cvatove koji izviruju iz vode. Cvjetaju sredinom ljeta.

Stanište

Razmnožavanje je vegetativni putem ili sjemenom. Rastu u jezerima, barama, ribnjacima i drugim stajaćim ili sporo tekućim vodama gdje često rastu u velikim skupinama.

Biljke služe kao indikator sadržaja bakra, cinka, magnezija, željeza i olova zbog njihove velike sposobnosti upijanja.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Potamogeton znači doslovce riječni susjed, složenica je od starogrčkih riječi potamos (rijeka) i geiton (susjed) a ukazuje na stanište biljke.[2] Na stranim jezicima biljke su poznate kao pondweed (eng.), Laichkräuter (njem.), espiga de agua (špa.), potamot (fr.), dristavec (slo.). Službeno je prihvaćeno oko 90 opisanih vrsta od kojih je 18 zabilježeno na našem području.

Upotreba

Literatura navodi samo jestivost rizoma plivajućeg mrijesnjaka (Potamogeton natans) koji je bogat bjelančevinama i škrobom.[3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija