Preskoči do glavnog sadržaja

Močvarna svinđuša

Lotus uliginosus

Karakteristike

Močvarna svinđuša (Lotus uliginosus Schkuhr) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stalbjika je uspravna ili polegnuta, prekrivena dlačicama, šuplja, naraste do 80 cm visine. Listovi su na kratkim peteljkama, sastavljeni od 5 ovalnih, slabo dlakavih lisaka dugih 10-25 mm, prednja liska je najduža. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, zlatnožuti, skupljeni po 5-20 u glavičaste cvatove. Cvatu od svibnja do kolovoza. Plod je mahuna duga 10-40 mm, sadrži 8-25 smećkastih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, drugdje u svijetu je unešena te je danas raširena i u Aziji, sjevernoj Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i na Novom Zelandu. Raste u skupinama na vlažnim livadama i močvarnim mjestima.

Etimologija

Latinsko ime roda Lotus u starom vijeku je bio naziv za različite livadske, drvenaste i vodene biljke. Ime vrste uliginosus ukazuje na močvarno stanište.[1] Na stranim jezicima nazivi su big trefoil, greater bird’s-foot-trefoil, marsh bird’s-foot trefoil (eng.), Sumpf-Hornklee (njem.), lotier des marais (fr.), ginestrino peduncolato, ginestrino palustre (tal.), lotera, cuernecillo grande, alfalfa chilota (špa.), močvirska nokota (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija