Preskoči do glavnog sadržaja

Močvarna rebratica

Hottonia palustris

Karakteristike

Močvarna rebratica (Hottonia palustris L.) je zeljasta trajna biljka iz porodice jaglaca (Primulaceae). Stabljika je od osnove razgranata, duga 20-80 cm, nalazi se u vodi i pluta. Korijenski sustav čine brojni dugi, bijeli korijeni koji se ukorjenjuju u muljevito tlo. Listovi su skupljeni u pršljenove i nalaze se ispod vode, jednostruko su perasto duboko razdijeljeni na mnogobrojne tanke liske. Cvjetovi su dvospolni, krupni, promjera 3-5 cm, nalaze se na dužim peteljkama zajedno skupljeni u pršljenove u gornjem dijelu uspravne stabljike koja se visoko uzdiže iznad površine vode. Dvostrukog su ocvijeća, čašku čine pet šiljatih lapova, vjenčić je sastavljen od pet bijelih latica koje su na osnovi jarko žuto obojane, a djelomično su srasle u cijev. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je mali okruglasti tobolac koji sadrži brojne ovalne, crnosmeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u dijelovima Europe. Stanište su močvarne bare nizinskih područja. Ugrožena je biljka i strogo je zaštićena vrsta. Neki je uzgajaju kao akvarijsku biljku, premda nije jednostavna za uzgoj. Razmnožava se dijeljenjem.

Etimologija

Latinski naziv roda Hottonia dano je u čast nizozemskom botaničaru Petrusu Houttuynu (1648. – 1709.). Ime vrste palustris (močvarni) ukazuje na stanište biljke. Na stranim jezicima nazivi su water violet, featherfoil (eng.), Europäische Wasserfeder, Wasserprimel (njem.), hottonie des marais, millefeuille aquatique, millefeuille d’eau (fr.), violetta d’acqua, fertro, erba scopina (tal.), violeta de agua (špa.), navadna grebenika, vodna grebenika, močvirska grebenika, vodna vijolica (slo.).

Upotreba

U Bachovima cvjetnim vodicama koristi se za tretiranje negativnih psiholoških stanja rezerviranih i povučenih osoba.

Galerija fotografija

Pregled lokacija