Preskoči do glavnog sadržaja

Mali vatreni plavac

Lycaena phlaeas

Karakteristike

Mali vatreni plavac (Lycaena phlaeas L.) je leptir iz porodice plavaca (Lycaenidae). Krila su crvenonarančaste boje i prekrivena malim, crnim, četvrtastim pjegama, na rubu su tamnosmeđa. Stražnja krila su tamnosmeđa s narančastim rubom i crnim mrljama, ženka ima i plave točice. Oba spola na kraju stražnjeg para krila ima mali repić, koji je kod ženke jače izražen. Promjera su 2-3 cm.

Leti od svibnja do kolovoza u dvije generacije, u primorskom području ponekad i treća od rujna do listopada.

Ženka obično pojedinačno polaže jajašca na gornju stranu listova biljaka hraniteljica iz roda štavelja (Rumex) ili dvornika (Polygonum). Jajašca su mala, bjelkasta ili blijedozelena, mala, okrugla. Gusjenica je valjkasta, posve je zelena ili je svijetlozelena s ljubičastim uzdužnim prugama na sredini i na bočnim stranama, prekrivena je sitnim dlačicama, duga 2 cm. U fazi gusjenice prezimljuje. Kukuljica je sivosmeđa, crnih točkica na gornjoj strani i tamnih pruga bočno. Možemo ju naći od ožujka do listopada.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Staništa su mu otvoreni prostori, cvjetne livade, rubovi šuma, od nizina do 2700 m nadmorske visine.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su small copper, American copper, common copper (eng.), Kleiner Feuerfalter (njem.), argo bronzeo (tal.), mariposa manto bicolor (špa.), mali cekinček (slo.), mali dukat (sr.).

Galerija fotografija