Preskoči do glavnog sadržaja

Maca

Lepidium meyenii

Karakteristike

Maca (Lepidium meyenii) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Porijeklom je iz Južne Amerike gdje su je ratnici prije bitke uzimali da im da ogromnu snagu. Srodnik je naše rotkvice i repe te se isto tako uzgaja radi svoj korijena.

Latinsko ime roda Lepidium potječe od grčke riječi lepis, dem. lepidion (ljuska), zbog izgleda plodova nekih vrsta.[1]

Uzgoj

Iskustva s njom zasad nemamo jer još očekujemo prvu berbu. Iz sjemena je lako nikla no možda smo je predugo mazili držeći u teglici. Primijetili smo da je tako stvorila dugi korijen iako smo se brinuli da zemlja uvijek bude vlažna. Poterbno joj je 8-10 mjeseci da bi postigla zrelost za branje. Dolaskom hladnih jesenskih dana presadili smo je u teglu i držimo je na toplom mjestu uz prozor. Ulaskom u prostoriju, osjeti se snažan, aromatičan miris njezinih listova nalik na papar koji vani ili na dodir nismo osjetili. Navodno na kraju sezone stvara jako puno sjemenki.

Upotreba

Kod nas je maca rasprostranjena samo kao dodatak prehrani u prahu u dućanima zdrave hrane. Postaje sve popularnija zahvaljujući marketingu i tvrdnjama kako je značajna u poboljšanju zdravlja naročito zbog afrodizijačkih svojstva i jačanja organizma.

Konzumira se korijen koji se jede pečen ili se suši, samelje u prah i pije.

Galerija fotografija

Pregled lokacija