Preskoči do glavnog sadržaja

Lovor

Laurus nobilis

Karakteristike

Lovor (Laurus nobilis L.) je zimzeleni grm ili stablo iz istoimene porodice lovora (Lauraceae). Naraste do 18 metara visine tvoreći široku i gustu krošnju. Deblo je promjera do 60 cm, kora je tanka, u mladosti siva i glatka, kasnije postane tamna i hrapava. Korijenski sustav je dobro razvijen. Listovi su naizmjenično spiralno smješteni, nalaze se na oko 0,5 cm dugoj peteljci, tvrdi su, kožasti, sjajni, uglavnom cjelovitog ruba, malo valoviti, na licu su tamnozeleni, naličje im je svjetlije, dugi su 6-12 cm, široki 2-4 cm. Lovor je dvodomna biljka, jednospolni cvjetovi nalaze se na zasebnim biljkama. Cvjetovi su promjera oko 1 cm, skupljeni u čuperke, nalaze se u pazušcima listova. Ocvijeće čine četiri blijedožuta listića, muški cvjetovi imaju 8-12 prašnika, ženski imaju tučak s nadraslom plodnicom. Cvate u ožujku i travnju. Plodovi su tamne, malo izdužene bobe promjera oko 1 cm koje sadrže po jednu sjemenku. Dozrijevaju u kasnu jesen.

Dobra je medonosna biljka, pčele rado posjećuju cvjetove uzimajući nektar i pelud.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi na području oko Mediterana. Traži toplu i vlažnu klimu, kod nas raste jedino u priobalnom području (Istra, Kvarner, Dalmacija) do 400 m nadmorske visine.

Sadi se kao i kao ukrasno stablo u parkovima, razvijen je veći broj ukrasnih formi. Razmnožavanje je moguće sjemenom koje sporo klija, reznicama i položenicama. Odgovara mu sunčano ili polusjenovito stanište. Sporo raste, mlade biljke potrebno je redovito zalijevati dok ne ojačaju. Dobro podnosi orezivanje. Zbog dobro razvijenog korijena dobro štiti tlo od erozije, a kako dobro podnosi orezivanje može se uzgajati i u obliku živice ili za izradu živih skulptura.

Etimologija

Latinski naziv roda Laurus potječe od keltske riječi blaur (uvijek zelen), a bilo je ime biljke kod starih Rimljana. Lovorovim vijencem krunili su pjesnike, pobjednike i druge osobe kojima se odavalo najviše priznanje (laureat). Ime vrste nobilis znači plemenit, otmjen.[1]

Na stranim jezicima nazivi su laurel, bay laurel, sweet bay, bay tree (eng.), Echte Lorbeer, Edler Lorbeer, Gewürzlorbeer (njem.), laurier vrai, laurier-sauce, laurier noble (fr.), alloro (tal.), laurel, lauro (špa.), navadni lovor (slo.).

Upotreba

Listovi se sakupljaju obično od rujna i suše se u tankom sloju na prozračnom i toplom mjestu. Aromatični su, koriste se u kuhinji kao začin, premda se uvijek izvade prije jela ukoliko nisu fino samljeveni jer su oštri i mogu oštetiti probavne organe.

Nešto rjeđe ali kao začin koriste se i osušeni plodovi, sadrže oko 1% eteričnog ulja i do 30% masnog ulja.[2]

Destilacijom listova vodenom parom dobiva se eterično ulje koje listovi sadrže 1-3%. Koristi se za tretiranje tegoba usne šupljine, kao analgetik za bolne zglobove, mišiće, za reumatizam i reumatoidni artritis, za tretiranja virusnih infekcija dišnog sustava.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
listovi
Veljača
II
listovi
Ožujak
III
listovi
Travanj
IV
listovi
Svibanj
V
listovi
Lipanj
VI
listovi
Srpanj
VII
listovi
Kolovoz
VIII
listovi
Rujan
IX
listovi
Listopad
X
listovi
Studeni
XI
listovi
Prosinac
XII
listovi

Galerija fotografija

Pregled lokacija