Preskoči do glavnog sadržaja

Ljubičasta gljivica

Laccaria amethystina

Karakteristike

Ljubičasta gljivica ili ljubičasta lakovka (Laccaria amethystina (Huds.) Cooke) je vrsta jestiva gljive iz porodice Hydnangiaceae. Klobuk je ljubičast, kasnije po suhom vremenu poblijedi, na rubovima je svjetliji, u početku zatvoren i podvijenog ruba, kasnije otvoren i u sredini malo udubljen, gladak, rubovi su nepravilni, širok 1-5 cm. Listići su ljubičasti, kada spore sazre postanu bjelkasti, rijetki su, široki, debeli, nejednako dugi, prirasli uz stručak. Stručak je ljubičast, valjkast, pun, žilav, krivudav, u početku prekriven dlačicama ili ljuskav, visok 5-10 cm, širok 5-7 mm. Meso je ljubičasto, tanko, bez izraženog mirisa, i bez okusa ili tek slabo slatkastog okusa. Spore su okrugle i bodljikave, otisak im je bijele boje.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i cijeloj Americi. Staništa su joj listopadne, crnogorične i mješovite šume (bukva, hrast, kesten…). Odgovara joj vlažna zemlja, možemo je često naći od ljeta do kraja jeseni.

Etimologija

Latinski naziv roda Laccaria potječe od perzijske riječi laccata (obojen, lakiran).[1] Ime vrste amethystina ukazuje na sličnost gljive s bojom ametista, poludragog kamena ljubičaste boje.[2] Na stranim jezicima nazivi su amethyst deceiver (eng.), Violette Lacktrichterling, Amethystblaue Lacktrichterling, Violetter Bläuling (njem.), laccaire améthyste (fr.), agarico ametistino (tal.), vijoličasta bledivka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, no žilava je i probavlja se teško. Koristi se samo klobuk koji se može sušiti, mljeti, miješati s drugim gljivama ili u malim količinama koristiti kao začin. Jelima daje ljubičastu notu. Osrednje je kvalitete.

Galerija fotografija

Pregled lokacija