Preskoči do glavnog sadržaja

Crvenkasta gljivica

Laccaria laccata

Karakteristike

Crvenkasta gljivica (Laccaria laccata (Scop.) Cooke) je vrsta jestive gljive iz porodice Hydnangiaceae. Klobuk je žućkast , narančastosmeđ ili smeđ, kasnije malo poblijedi, po vlažnom vremenu je tamniji, u početku je polukružan, kasnije postane raširen, ima malo udubljenje u sredini, gladak je, sjajan, rub je ponekad valovit, širok 2-5 cm. Listići su crvenkasti, kada spore sazre malo su bjelkasti, rijetki su, široki, debeli, nejednako dugi, prirasli na stručak ili malo silaze. Stručak je boje klobuka, valjkast, tanak, u početku pun, kasnije šupalj, vlaknast, elastičan, rebrast, naraste 5-10 cm visine, promjera 3-7 mm. Meso je crvenkasto, tanko, meso stručka je tvrdo i žilavo, oboje neodređena mirisa i slabog okusa. Spore su okruglaste, bodljikave, otrusina je blijedoljubičasta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji, Sjevernoj i Srednjoj Americi. Staništa su joj vlažne šume (topole), možemo je naći na goloj zemlji, u mahovini ili u travi, uz puteve, često raste u skupinama od sredine ljeta do kasne jeseni.

Etimologija

Latinski naziv roda Laccaria potječe od perzijske riječi laccata (obojen, lakiran).[1] Na stranim jezicima nazivi su the deceiver, waxy laccaria, lackluster laccaria (eng.), Rötliche Lacktrichterling, Rote Lackpilz (njem.), laccaire laqué, clitocybe laqué (fr.), agarico laccato (tal.), lacaria lacada (špa.), rdečkasta bledivka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva no od slabe vrijednosti. Stručak je žilav te se ne koristi, a klobuk se više koristi kao dodatak drugim jelima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija